WOORD

Hetty Helsmoortel

Missie 2022

Wat moet je op wetenschappelijk vlak onthouden van 2022? Waarom is wetenschap het mooiste vak op aarde? Hoe werkt het precies? En waarom gaat het soms zo traag? Je komt het te weten in deze theatershow van moleculair bioloog Hetty Helsmoortel.

In 'Missie 2022' brengt Hetty Helsmoortel wetenschappelijke feiten helder en entertainend op het podium. De voorstelling gaat veel verder dan de opsomming van een aantal feitjes. Want wetenschap is vooral wondermooi, ontroerend en zit tjokvol menselijkheid. Zak dus onderuit in jouw theaterstoel en raak verwonderd, overweldigd en geïnspireerd door de meest spraakmakende gebeurtenissen van het voorbije jaar.

'Missie 2022' moet elke (jong)volwassene met een gezonde interesse, gezien hebben. Je hebt geen wetenschappelijke voorkennis nodig.

Hetty Helsmoortel is moleculair bioloog, organisator van het Belgische wetenschapsfestival Sound of Science, en doctor in de gezondheidswetenschappen. Ook was zij acht jaar lang kankeronderzoeker aan de UGent. Haar tweede passie is theater en daarom studeerde ze nog twee jaar drama bij aan het RITCS.

Als wetenschapswatcher volgt Hetty het wetenschapsnieuws op de voet en verschaft ze regelmatig behapbare tekst en uitleg op radio en televisie, zoals voor VRT NWS. Naast haar lezingen en theatershows maakt ze met Lieven Scheire de populairste Nederlandstalige podcast over wetenschap en technologie: 'Nerdland Maandoverzicht'. Ook schreven ze samen het eerste 'Doeboek voor kleine nerds'.

Door al haar inspanningen om wetenschap toegankelijk en boeiend te maken voor een zo groot mogelijk publiek, werd Hetty eind 2020 opgenomen in de prestigieuze Inspiring Fifty-lijst. Daarmee werd ze gelauwerd als een van de vijftig meest inspirerende vrouwen in de Belgische technologiesector.