FILM
Vanaf 12 jaar

Ouistreham

Frans drama met o.a. Juliette Binoche

Marianne Winckler, een bekende schrijfster, wil een boek schrijven over het gebrek aan werkzekerheid. Ze gaat wonen in de Franse kustgemeente Ouistreham, vlakbij Caen. Om zich in te leven gaat ze, zonder haar identiteit te onthullen, aan de slag als schoonmaakster. Hoewel ze geconfronteerd wordt met de economische onzekerheid en sociale onzichtbaarheid, ontdekt ze ook de wederzijdse steun en solidariteit die tussen deze werkneemsters heerst.

De immer virtuose Juliette Binoche wordt in deze bijzondere film bijgestaan door verschillende niet-professionele acteurs die de authenticiteit van de film alleen maar verhogen. Een knappe film die zijn sociaal engagement waarmaakt zonder een overdreven moralistische vingertje en die weet te raken door de integere vertolkingen en een verfrissende focus op solidariteit en vriendschap. De film is gebaseerd op de bestseller van Florence Aubenas, een doorgedreven journaliste die ooit maanden gegijzeld werd in Irak en onderzoek deed naar de mensen die leven in economische onzekerheid en meestal in de schaduw blijven door hun sociale onzichtbaarheid.

Pers
"Emmannuel Carrère weeft dankzij zijn visuele gave en het talent van Binoche een warme sociale kroniek." ★★★★ - Metro
"De slotscène van Ouistreham beklijft, (...) door de prestaties van Binoche, die zoals gewoonlijk uitblinkt in een subtiele kracht, en vooral van Lambert, een wervelwind van een ontdekking die deze film draagt." ★★★ - De Morgen
"De veelal niet-professionele actrices bieden Binoche uitstekend weerwerk." - De Tijd

 

Nederlands ondertiteld, Frans gesproken.
Genre: Drama
Regie: Emmanuel Carrère
Acteurs: Juliette Binoche, Hélène Lambert, Léa Carne e.a.
(Frankrijk - 2020)