MUZIEK

Bombino

Zielsverwanten van Tinariwen

Thuis, dat is waar het hart is. Voor Bombino en de meeste andere Touaregs is dat in de Sahara in Niger. Een plek die door de rest van de wereld gezien wordt als een hete woestenij, een broeihaard voor religieus extremisme en terroristen. Omara ‘Bombino’ Moctar wil ons graag op andere gedachten brengen. Het vieren van zijn thuis in de woestijn, hoe het te beschermen, te ontwikkelen, te verenigen, te respecteren en bovenal nooit te vergeten zijn de belangrijkste thema’s op ‘Deran’, zijn zesde Grammy-genomineerde album. Daarop combineert hij op magistrale wijze westerse blues- en rockmuziek met authentieke Afrikaanse en Arabische ritmes en Caribische klanken als reggae. Het resultaat is een combi van rauwe woestijnblues zoals we dat ook kennen van zijn vakbroeders Tinariwen en Tamikrest en het virtuoze gitaarwerk, vergelijkbaar met grootheden als Jimi Hendrix en David Knopfler. 

Zijn laatste album, 'Live In Amsterdam', werd opgenomen tijdens een optreden in november 2019 en uitgebracht in november 2020 (Partisan Records). Bombino droeg het album op aan zijn dierbare vriend en bandgenoot Illias Mohamed, die slechts een paar weken voor de release van het album tragisch overleed. Het concert in Amsterdam waarvan het album is gemaakt was een van de laatste optredens van Illias.
In oktober 2023 volgt er een nieuw album.

Lead gitaar en zang: Goumour Almoctar aka Bombino
Bass: Youba Dia
Drum: Corey Wilhelm

 • VR 20/10/2023 - 20:30 KOOP TICKETS STAAND CONCERT
 • Basis € 20
  Vriend € 16,50
  VTK € 4
 • Blauwe zaal
  Cultuurcentrum Zwaneberg
  Cultuurplein 1
  2220 Heist-op-den-Berg
 • De Standaard
  “Geleidelijk aan vergeet je de kleuren van ons radiovoer om in trance te komen bij deze repetitieve, hypnotische, swingende bluestrip.”
 •