MUZIEK

Douglas Firs + support Robin Kester

Heart of a Mother

2020 was een emotionele rollercoaster voor Gertjan Van Hellemont aka Douglas Firs. Het begon allemaal in één absurde week, waarin een dokter hem het heuglijke nieuws meedeelde dat hij vader zou worden, maar een andere dokter het vreselijke nieuws dat zijn moeder ongeneeslijk ziek was en nog hooguit een paar weken te leven had. Ongeveer een maand na zijn moeder stierf ook Gertjans grootmoeder, aan de gevolgen van Covid-19.

Heen en weer geslingerd tussen verdriet over zijn moeder en grootmoeder aan de ene kant en blijdschap en opwinding over zijn nakende vaderschap aan de andere, trok Gertjan naar zijn zolderstudio en begon te schrijven aan wat “Heart of a Mother” zou worden, het nieuwe Douglas Firs album.

“What If I Can” is de eerste song van die nieuwe plaat. Met de vertrouwde Douglas Firs bezetting: Gertjan (vocals, gitaren, synths), Sem Van Hellemont (piano), Simon Casier (bas) en Laurens Billiet (drums). Steven de Bruyn maakte een atmosferische, dromerige intro op harmonicas en de weemoedige trompetten zijn van Sam Vloemans. De mix werd gedaan door Kevin Ratterman (Strand of Oaks, Ray LaMontagne, My Morning Jacket) in Louisville, Kentucky. De mastering door Fred Kevorkian (White Stripes, Black Keys) in New York.

De nieuwe Douglas Firs-plaat Heart of a Mother’ werd de afgelopen maanden overladen met lof en 5***** reviews in HUMO - OOR - De Morgen - De Standaard - … met speciale vermeldingen voor de donkere, door verdriet gedreven songs als ‘What If I Can’. Maar nu is 2022 begonnen, en is het tijd om vooruit te kijken met de energieke nieuwe single ‘I Could Fall In Love With You’. Douglas Firs levert een catchy, energieke popsong af zoals hij dat al enkele keren eerder heeft gedaan met nummers als ‘Judy’, ‘Don’t Buy the House’ of ‘Caroline’. Er is een a capella intro. Er is het refrein dat aanzet tot luid meezingen dat je vooral NIET verliefd zal worden. Er is de sprankelende gitaarsolo. En dan zijn er al die dingen tegelijkertijd …

Support wordt verzorgd door de Nederlandse artieste Robin Kester.