THEATER

Theater Malpertuis

Amor Mundi

Een polemiek over de grondbeginselen van de democratie

In Amor Mundi volgen we de cineast Rainer Werner Fassbinder in een oktobernacht 1977 terwijl hij koortsachtig het nieuws volgt. De gijzelnemers van een gekaapt Lufthansa-toestel worden die nacht door een speciale eenheid van de Duitse politie uitgeschakeld. Kort daarna worden de kopstukken van de extremistische verzetsbeweging Rote Armee Fraktion dood aangetroffen in hun cel.

De feitelijkheden zijn aanleiding voor felle discussies die Fassbinder voert met zijn vriend Armin, maar vooral met zijn moeder.  Wat zijn de grondbeginselen van democratie? Hoe belangrijk of gevaarlijk is het om je ‘uit te spreken’? Is autoriteit nodig? Wanneer gaat het gezag van de overheid uit de bocht? Moet en kan er soms plek zijn voor geweld in de samenleving, of is dat eenvoudigweg taboe? 

Vragen van alle tijden waarop geen pasklare antwoorden zijn. Misschien laat Amor Mundi vooral het belang van het woord zien. Het woord als politieke daad, in een samenleving die steeds minder opgezet lijkt te zijn met dialoog en discussie, en des te meer met strijd en polemiek. We schrijven 17 oktober 1977, maar het zou even goed vandaag kunnen zijn. De kwesties zijn immers zo vaak dezelfde. De vragen ook. 

Piet Arfeuille regisseert Tania Van der Sanden in de rol van de moeder, David Geysen, Geert Vaes en cabarettier Pieter Verelst in de rol van Fassbinder. 

*Rainer Werner Fassbinder (1945-1982): baanbrekend cineast die met zijn films de verdeeldheid van de Duitse samenleving becommentarieerde. Maakte 42 films op 14 jaar tijd. Een heftig amoureus leven met veel drank en drugs bezorgden hem een vroegtijdige dood.

Productie: Theater Malpertuis
Tekst: Piet Arfeuille naar o.m. Rainer Werner Fassbinder
Regie: Piet Arfeuille
Spel: Tania Van der Sanden, David Geysen, Geert Vaes en Pieter Verelst
Vormgeving: Steve Salembier en Piet Arfeuille 
Met dank aan: Tax Shelter & Vlaamse Gemeenschap