MUZIEK

Les Sheikhs Shikhats & B'net Chaabi

Een MetX productie

Vurige melodieën, betoverende zang, verbluffende koperblazers en een explosieve chaabi groove. De Sheikhs Shikhats & B’net Chaabi zullen je bedwelmen met alle kracht en schoonheid van een verborgen muzikale en poëtische traditie!

Via dit project willen Laïla Amezian en Laurent Blondiau enerzijds hulde brengen aan de Ghanayats en de Shikhats, muzikantes die voor de vrijheid van meningsuiting streden via kunst en cultuur. Anderzijds bouwen ze ook voort op het cultureel erfgoed dat deze zangeressen sinds het einde van de 19e eeuw in heel Marokko hebben gepopulariseerd, en dat hier in België wordt voortgezet.

Ongezien fascinerend en met de nodige dosis artistieke durf, wil dit project ons laten kennismaken met een weinig gekende vocale en muzikale traditie. De Ghanayats en de Shikhats zijn emblematische figuren uit de traditionele Marokkaanse cultuur, vrouwelijke artiesten die evenzeer werden aanbeden als veracht en gestigmatiseerd. Hun liederen, gebaseerd op de kunst van de Aïta (letterlijk “oproep” in het Arabisch), werden gebruikt om gemeenschappelijke verhalen en soms revolutionaire ideeën over te brengen. De Chaabi (letterlijk “populair”) is uitgegroeid tot een stedelijk genre van populaire en traditionele Marokkaanse liederen, gewijd aan de dans en tot op vandaag beoefend tijdens festivals.

Om fragmenten uit deze chaabi- en traditionele repertoires te herinterpreteren, omringt Laïla zich met vocalisten en topmusici met zeer diverse backgrounds. Zo herkennen we o.a. enkele leden van het Mâäk-collectief, maar bv. ook Nabou Claerhout of Toine Thys. En om de kracht en energie van deze repertoires zo dicht mogelijk te benaderen, nodigt het project een groep vrouwelijke zangeressen-percussionisten uit. Samen vormen zij Les Sheikhs Shikhats & B’net Chaabi.

Deze uitbundige bende sleept ons mee met meerstemmige bewerkingen van klassieke liederen op gedurfde jazzarrangementen, ondersteund door trance-achtige ritmes. Les Sheikhs Shikhats & B’net Chaabi gieten zo het authentieke gevoel van verbondenheid dat deze muziek opwekt in een hedendaags jasje.

Artistieke coördinatie: Laïla Amezian
Composities, arrangementen & muzikale leiding: Laurent Blondiau
Line-up: Laïla Amezian, Emanuela Lodato, Farida Zouj, Marie-Ange Teuwen en Fatou Traoré (zang)
B’net Chaabi – Jamila Gogo, Karima Arabi, Kawtar Koki & Mehdiya Sultana (zang en percussie)
Laurent Blondiau & Pauline Leblond (trompetten), Toine Thys & Grégoire Tirtiaux (saxofoons), Michel Massot, Nabou Claerhout & Adrien Lambinet (tuba’s, trombones), Jean Gnonlonfoun (drums), Ahmed Khaili (percussie)