te gast KLASSIEK

Flemish Chamber Philharmonic o.l.v. dirigent Herman Engels

27ste Lenteconcert

Pure Romantiek

De ticketverkoop voor deze voorstelling is gesloten. Er zijn vanavond nog tickets beschikbaar aan de gastenkassa.

Gioacchino Rossini componeerde ‘Wilhelm Tell’  in en voor de opera van Parijs, meteen ook zijn laatste opera. Een opera in vier bedrijven die de vrijheidsstrijd van de Zwitserse kantons onder leiding van Wilhelm Tell perfect samenvat : de ouverture kondigt het dramatische karakter aan : het beroemde cellokwintet; daarna volgen de pastorale openingsmaten, het onweer tot het einde met een triomfantelijke finale.

Richard Wagner had veel inspiratie toen hij de ‘Siegfried-Idyll’ schreef voor de verjaardag van zijn vrouw Cosima Liszt en voor hun zoontje Siegfried, die een jaar eerder geboren was. Siegfried hoorde Richard Wagner een vogel fluiten boven de Vierwaldstättersee waar hij in Tribschen met de familie in hun zomerhuis  verbleven.  Deze muziek als verjaardagsgeschenk is teder, gevoelig, hartstochtelijk, lichtvoetig …

August De Boeck zijn bekendste compositie is zeker de Dahomeense Rhapsody.  Dahomey, een voormalige Franse kolonie in het zuiden van de West Afrikaanse kust, werd in 1960 een republiek. In 1975 veranderde de naam Dahomey in Benin. August De Boeck hoorde in Brussel toevallig volksmuzikanten uit Dahomey en noteerde een en ander qua melodie en ritme, waaruit de Dahomeense Rhapsody ontstond in 1893.

Antonin Dvořák schreef in 1889 misschien een van zijn sterkste symfonieën : ‘de Achtste, op. 88’.  Deze symfonie is even overtuigend en geïnspireerd als zijn negende symfonie nl.  de ‘Nieuwe Wereld’. De achtste symfonie is een geniaal werk qua thema’s, harmonie, orchestratie, structuur en muzikale vondsten. Gecomponeerd in de herfst van 1889 in zijn buitenverblijf in Visoka, buiten Praag. Dvořák was één met de natuur maar was ook wereldberoemd en hij was gelukkig. Hij ontving van Keizer Franz Joseph de IJzeren Kroon, terwijl de universiteiten van Praag en Cambridge hem benoemden tot eredoctor.

 

Programma:

Gioacchino Rossini                  Ouverture “Wilhelm Tell”                                
(1792-1868)

Richard Wagner                       Siegfried  Idylle
(1813-1883)

August De Boeck                      Dahomeense Rhapsody                                                                     
(1865-1937)

Antonin Dvorak                        Symfonie nr. 8   op. 88
 (1841-1904)