KLASSIEK

Roeland Hendrikx Ensemble met Liebrecht Vanbeckevoort

Le Bestiaire | Carnaval des Animaux

Tussen Saint-Saëns en Apollinaire gapen diepe afgronden, maar hun hilarische dierenportretjes in de orkestsuite ‘Le Carnaval des Animaux’ (1886) en de dichtbundel ‘Le Bestiaire’ (1911) lijken door hetzelfde satirische genie bedacht. Die meesterwerken zijn zelfs zo zielsverwant dat elk kamerensemble ze samen op het menu wil. Maar hoe moet dat als er voor ‘Le Bestiaire’ geen muziek, en van ‘Le Carnaval des Animaux’ geen kamerversie is?  In opdracht van het Roeland Hendrikx Ensemble vertaalde Piet Swerts de evidente muzikaliteit in de gedichten van ‘Le Bestiaire’ in échte klank, en hertaalde hij ‘Le Carnaval des Animaux’ voor (bas)klarinet, strijkers en piano.

Ter gelegenheid van het Bestiaire-project maakten Steven Maes en Stefan Grondelaers een televisiedocumentaire die de ontstaansgeschiedenis van het project op de voet volgde, van inspiratie en voorbereiding tot uitvoering en première. Er zijn repetitie- en concertbeelden te zien, er wordt poëzie gedeclameerd, maar er zijn ook interviews met Roeland Hendrikx, Liebrecht Vanbeckevoort, Piet Swerts, Stijn De Paepe, Emilie Lauwers en Franse-muziekkenner Hervé Niquet.
Deze video wordt getoond als intro bij het concert.

Roeland Hendrikx Ensemble

Violen: Nicolas Dupont & Camille Joubert
Altviool: Sander Geerts
Cello: Sevak Avanesyan
Piano: Liebrecht Vanbeckevoort
Klarinet: Roeland Hendrikx

Gedichten bij Le Carnaval des Animaux & Nederlandse vertaling gedichten Apollinaire : Stijn De Paepe
Etsen bij gedichten Apollinaire : Emilie Lauwers

 • ZO 19/03/2023 - 20:00 KOOP TICKETS
 • Basis € 20
  Vriend € 17,50
  VTK € 4
 • Schouwburg
  Cultuurcentrum Zwaneberg
  Cultuurplein 1
  2220 Heist-op-den-Berg
 • Music Frames
  “Het Roeland Hendrikx Ensemble speelt een prachtige versie van Le Carnaval des Animaux van Camille Saint-Saens in een bewerking van componist en arrangeur Piet Swerts, die daarnaast 15 gedichten uit Le Bestiaire van Guillaume Apollinaire op muziek zette.”
 • Klara - Bart Stouten
  “Piet Swerts liet zich voor dit project, een soort 'Animal Farm' als kamermuziek, inspireren door de poëzie van Apollinaire, en wel diens memorabele bibliofiele publicatie met gedichten van Guillaume Apollinaire en houtgravures van Raoul Dufy, Le Bestiaire ou Cortège d’Orphée. Het ensemble rond Roeland Hendrikx loodst ons, mede door de associatie met het beroemde 'Carnaval des Animaux' van Camille Saint-Saëns, doorheen een zalig ironisch muzikaal aquarel.”
 • Cultuurpact - Veerle Deknopper
  “Geniaal beestig – Le Bestiaire – Carnaval des animaux door de ogen van Piet Swerts en het Roeland Hendrikx Ensemble”
 • Klara - Bart Stouten
  “Vlaams componist Piet Swerts en Camille Saint-Saëns, met veel panache en zin voor guitige verrassing vertolkt door het Roeland Hendrikx ensemble”
 •