DANS
Vanaf 14 jaar

Helder Seabra & Companhia Instável

Lowlands

De term ‘laagland’ verwijst naar een gebied dat dichtbij of onder de zeespiegel ligt, maar ook naar de theorie van Freud die de geest vergelijkt met een ijsberg: die drijft met een zevende van zijn volume, zijn enige zichtbare deel, boven water.
In deze hedendaagse dansvoorstelling duikt choreograaf Helder Seabra (Eastman) in het onderbewustzijn en begeleidt de artiesten en het publiek op een reis door de ‘wachtkamer van de geest’, waar gedachten blijven tot ze de aandacht van het bewustzijn weten te trekken. Oerinstincten (o.a. verlangens, angsten, wensen, geloof en angsten) en op afstand gehouden impulsen komen weer naar boven, niet langer vermomd door de maniertjes van volwassen aardigheidjes. De lichamelijkheid die met het onbewuste samenhangt wordt de hoofdfiguur, en zij neemt haar toevlucht tot het lichaam.

In een ontmoeting tussen mensen in een ‘lege ruimte’, kan de zoektocht naar een gemeenschappelijke essentie leiden tot een dieper begrip van ons dagelijks leven en onze persoonlijke en collectieve identiteit.

Door middel van een zeer fysieke en experimentele dans- en theateresthetiek, maakt men een tocht door de schaduwwereld van het bestaan, van innerlijke verhalen die zich ontvouwen voorbij taal en woorden. Waar de voorstelling start met een stille, poëtische scène barst ze na een tijdje los in opzwepende choreografieën.

Concept, regie en choreografie: Helder Seabra
Assistent creatie en repetitor: Mafalda Deville
Gecreëerd en uitgevoerd: Afonso Cunha, Dinis Duarte, Joana Couto, Mário Araújo,
Mercedes Quijada, Pedro Matias en Sara Santervás
Stagiaires uitvoering: Gustavo Magalhães, Marta Cardoso
Compositie en muzikale interpretatie: Stijn Vanmarsenille
Technische leiding en lichtontwerp: Joaquim Madaíl
Decorontwerp: Israel Pimenta
Kostuumontwerp: Pedro Ribeiro
Assistentie kostuums: Maria Afonso Coelho
Productie: Instável - Centro Coreográfico
Hoofd productie: Rita Santos
Regie: Rita Tavares
Coproductie: Teatro Municipal do Porto
Ondersteuning: Erva Daninha, Lupralnorte, Azeite Tojeira e Plastiborracha Lda.
Instável wordt gesteund door de República Portuguesa - Cultura / Direção-Geral das Artes en door het programma ‘Bolsas para a formação Fundação GDA’