MUZIEK

Marvara | Raske Drenge

The Nordicolour Experience

Marieke Van Ransbeeck en de Kempense Oscar Beerten vertegenwoordigen de Belgische/Vlaamse kern in hun bands Marvara en Raske Drenge. Wat ze gemeen hebben, is de liefde voor de Scandinavische muziek. Beide talenten werden ook door radio KLARA opgemerkt en werden terecht geselecteerd als een van De (beloftevolle) Twintigers. Met muzikanten uit Zweden, Denemarken en de Faeröer eilanden beloven Marvara en Raske Drenge een gevarieerde en energieke mix van Scandinavische muziek!

Marvara brengt levenslustige folk geschreven door doedelzakspeelster Marieke Van Ransbeeck (BE).De muziek verklankt haar ervaringen en herinneringen aan een adembenemend muzikaal avontuur in het Hoge Noorden. Als deel van de 'Nordic Master in Folk Music' reisde ze immers twee jaar door Scandinavië om zich als muzikant te vervolmaken. Marieke (en haar doedelzakken) worden begeleid door muzikanten die ze onderweg leerde kennen: de Denen, Frederik Mensink (contrabas) & Villads Hoffmann (citer-bouzouki) en Mårten Hillbom (percussie) uit Zweden. De Belgische accordeoniste Hilke Bauweraerts vervolledigt dit internationale gezelschap. Hun debuutplaat ‘High On Life’ is een echte feel-good experience. Energieke melodieën, stoere harmonieën, zwoele slows, duivelse polska's en zelfs een snuifje popmuziek. Een concert van Marvara prikkelt de zintuigen en stil zitten wordt moeilijk.

Raske Drenge brengt folk met sterke wortels in de Scandinavische en Noord-Atlantische traditionele muziek, maar vooral ook met een eigenzinnige twist. De Belgische helft van het duo is de Herentalse violist Oscar Beerten, vergezeld door gitarist en zanger Ragnar Finsson, die afkomstig is uit Tórshavn, de Faröer eilanden. Met de combinatie van de Noorse Hardangerviool, de eigenaardige maar mooie Faeröerse taal en het opzwepende gitaarspel van Finsson, weet Raske Drenge schoonheid, melancholie en traditie met een gezonde dosis ongetemde, jongrauwe energie te laten samensmelten in een frisse samenklank van Noord Atlantische muziektradities.

Raske Drenge won op de Flanders Folk Awards 2022 de prijs voor ‘Best Live Band’.