DANS

Rosas

Mystery Sonatas / for Rosa

Muziek en geometrie hebben altijd een centrale rol gespeeld in het werk van Anne Teresa De Keersmaeker. In Mystery Sonatas / for Rosa worden deze elementen met elkaar verbonden door een symbool: de roos. In de kunst en literatuur heeft de roos van oudsher een symbolische betekenis, waar ze vaak voor geheimhouding en mysterie staat. ‘Sub rosa’ – wat Latijn is voor ‘onder de roos’ – verwijst naar ‘iets wat niet wordt gezegd’, maar hier kunnen we die uitdrukking lezen als ‘iets wat wél wordt gedanst’.

Het oeuvre van De Keersmaeker is met tal van muziekstukken vervlochten en nu voegt ze met de Mysterie- of Rozenkranssonates van Heinrich Ignaz Franz Biber nog een stuk aan de lijst toe. De Mysteriesonates zijn rond 1676 geschreven en vormen een muzikale vertaling van de vijftien Heilige Mysteriën uit het leven van de Maagd Maria. De sonates hadden een religieus doel, ze zijn gecomponeerd om mensen te begeleiden bij het bidden van de rozenkrans. Net zoals de rozenkrans doorgaans in drie ‘tientjes’ is verdeeld, zijn de Mysteriesonates van Biber in drie cycli verdeeld: vijf Blijde, vijf Droeve en vijf Glorierijke sonates.

Hoewel de muziek uit Bijbelse verhalen voortvloeit, nodigt ze ook uit om te dansen. In de sonates zijn muzikale dansvormen zoals gigues, allemandes, en courantes terug te vinden. Het werk van Biber is een rijke inspiratiebron voor een choreografie omdat dans hier met getallensymboliek en een cyclische benadering wordt gecombineerd. Net als in andere voorstellingen van De Keersmaeker vertrekt de choreografie uit een basisfrase, die dit keer door herinneringen aan het verleden wordt gecreëerd. Cirkelvormen, herhalingen en bloembladachtige patronen evolueren samen met de muziek.

In deze choreografie staan rozen niet alleen voor schoonheid, maar ook voor verzet: Geen rozen zonder doornen. Het dansende lichaam, alleen of in groep, wordt een daad van verzet die mogelijk wordt gemaakt door de virtuoze, sterk verhalende muziek van Biber.

In de sonates wordt gebruikgemaakt van de intrigerende scordatura-techniek, waarbij de viool afwijkend is gestemd en de noten op de partituur bijgevolg anders klinken.

Deze voorstelling is opgedragen aan vrouwen die verzet plegen: Rosa Bonheur, Rosa Luxemburg, Rosa Parks, Rosa Vergaelenen Rosa, de vijftienjarige klimaatactiviste die tijdens de Belgische overstromingen in 2021 om het leven kwam.

Choreografie: Anne Teresa De Keersmaeker
Gedanst door: Lav Crnčević, Sophia Dinkel, José Paulo dos Santos, Rafa Galdino, Cintia Sebők, Jacob Storer, Mamadou Wagué
Gecreëerd met: Lav Crnčević, Sophia Dinkel, José Paulo dos Santos, Rafa Galdino, Frank Gizycki, Mariana Miranda, Laura Maria Poletti, Cintia Sebők, Jacob Storer, Mamadou Wagué
Muziek: Mystery Sonatas, Heinrich Ignaz Franz Biber 
Muzikanten opname: Gli Incogniti: Amandine Beyer (viool & muzikale leiding), Baldomero Barciela Varela (viola da gamba), Ignacio Laguna Navarro (theorbe en barokgitaar), Francesco Romano (aartsluit), Anna Fontana (klavecimbel en orgel)
Decor en licht: Minna Tiikkainen
Repetitie leiding: Diane Madden
Kostuums: Fauve Ryckebusch
Research: Lieze Eneman, Tessa Hall
Artistieke coördinatie en planning: Anne Van Aerschot
Assistente van de Artistiek Directeur: Martine Lange
Tourmanager: Bert Debock
Technisch directeur: Freek Boey
Assistent technisch directeur: Jonathan Maes
Technici: Thibault Rottiers, Laurie Sanchez, Bennert Vancottem
Coördinator Kostuums: Alexandra Verschueren geassisteerd door Els Van Buggenhout
Naaisters: Emmanuelle Erhart, Ester Manas, Martha Verleyen 
Kleedster: Chiara Mazzarolo
Productie: Rosas
Coproductie: Concertgebouw Brugge, De Munt / La Monnaie (Brussel), Dance Reflections by Van Cleef & Arpels, Théâtre de la Ville à Paris, Spoleto Festival dei due Mondi
Met dank aan: Boštjan Antončič, David Durán, Steven Fillet, Marie Goudot,Yuika Hashimoto, La Fille d'O, Ester Manas, Michaël Pomero  

Première: 16.02.2022, Concertgebouw Brugge
 

Deze productie wordt gerealiseerd met de steun van de Tax Shelter van de Belgische Federale Overheid, in samenwerking met Casa Kafka Pictures - Belfius.
Rosas wordt ondersteund door de Vlaamse Gemeenschap, de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) en door de stichting BNP Paribas.

 

 • DO 12/01/2023 - 20:00 KOOP TICKETS
 • 2 uur
 • Basis € 26,50
  Vriend € 23
  VTK € 5,30
 • Schouwburg
  Cultuurcentrum Zwaneberg
  Cultuurplein 1
  2220 Heist-op-den-Berg
 • TIP 1 Deze voorstelling is opgedragen aan vrouwen die verzet plegen: Rosa Bonheur, Rosa Luxemburg, Rosa Parks en Rosa, de vijftienjarige klimaatactiviste die tijdens de Belgische overstromingen in 2021 om het leven kwam.

  TIP 2 Inleiding om 19.15 uur door Katrien Debois

 •