FILM
Vanaf 12 jaar

Flee

Geanimeerde docu van Jonas Poher Rasmussen

"Wat betekent thuis voor jou?"
"Thuis? Dat is een veilige plek."
Ergens waar je kunt blijven en niet hoeft weg te gaan … 

Aan de gelukkige kindertijd van Amin in Kaboel komt abrupt een einde. Zijn vader wordt door de extremistische Moedjahedien opgepakt en het gezin moet op de vlucht slaan. Het is het begin van een gevaarlijke tocht die voorgoed hun levens zal tekenen. Na lange omzwervingen doorheen Rusland en Scandinavië komt Amin uiteindelijk alleen aan in Denemarken. Van zijn familie is geen spoor. Twintig jaar later heeft Amin een succesvolle academische carrière en is hij gelukkig in de liefde met zijn vriend, Kasper. Kasper wil graag dat ze samen een huis kopen, maar de gedachte om zich te binden aan één plek jaagt Amin de stuipen op het lijf. Hij beseft dat hij niet anders kan dan zijn verleden onder ogen komen, wil hij eindelijk rust vinden. Amin zoekt daarvoor toevlucht bij goede vriend en filmmaker Jonas Poher Rasmussen. Ze kennen elkaar van de middelbare school, maar ook hij heeft geen enkel vermoeden over het grote geheim dat Amin met zich meedraagt. 

Op voorwaarde dat hij anoniem kan blijven, stemt hij in met het voorstel van regisseur Jonas Poher Rasmussen om voor één keer diep te graven in zijn verleden en het volledige relaas te doen over hoe hij is gevlucht. Het blijkt een bloedstollend verhaal over de eenzame tocht door het niemandsland tussen burger en illegaal, langs corrupte Russische agenten en gewetenloze smokkelaars. 

Met de film ‘Flee’ slaagt Rasmusen er voortreffelijk in het verhaal van verre oorlogsvluchtelingen opnieuw een menselijk gelaat te geven. De keuze voor animatie kwam er omdat Amin, zijn schuilnaam, zo op een veilige manier zijn hartverscheurende verhaal eindelijk uit de doeken zou kunnen doen. De realistische, doch speelse beelden raken de kijker in het hart en overstijgen de afstandelijke mediabeelden. 
‘Flee’ opent de ogen van de kijkers en laat zien dat een vluchtverhaal begint noch eindigt bij de aankomst in het opvangland.

Pers
"'Flee' is een film die het hart beroert, het medium naar nieuwe hoogtes stuwt én die een verhaal vertelt dat het waard is om een zo groot mogelijk publiek te bereiken." ★★★★ - De Standaard
"De kans dat de documentaire animatiefilm 'Flee' u niet beroert, is flinterdun." ★★★★ - Knack Focus
"(..) het voor grote mensen bedoelde ‘Flee’ [laat] zien dat tekenfilms méér te bieden hebben dan alleen maar leeuwenkoningen en Minions." ★★★ - Humo

'Un film unique et puissant' - ★★★★ L'Avenir
'À voir absolument !' - ★★★★ Le Soir
'Flee offre au spectateur une expérience unique' - ★★★★★ L'Echo
'Un documentaire d'animation puissant' - ★★★ Moustique
'Un documentaire animé qui renouvelle le récit d’exil' - ★★★ La Libre Belgique
'Dromen van Jean-Claude' - ★★★ Humo
'Een ijzersterke film' - ★★★★ De Standaard

Nederlands ondertiteld, Deens, Engels, Perzisch en Russisch gesproken.
Genre: Documentaire
Regie: Jonas Poher Rasmussen
Acteurs: Amin Nawabi, Daniel Karimyar, Fardin Mijdzadeh, Belal Faiz, Milad Eskandari, Zahra Mehrwarz, Elaha Faiz, Sadia Faiz.
(Denemarken - 2021)