FILM
Vanaf 12 jaar

El buen patrón

Spaanse komedie met o.a. Javier Bardem

De charismatische fabriekseigenaar Blanco staat onder druk omdat hij kans maakt op een lokale onderscheiding voor zakelijke uitmuntendheid. Alles in zijn familiebedrijf dat industriële weegschalen produceert, moet hiervoor gesmeerd lopen. Maar Blanco's perfecte plaatje wordt bedreigd wanneer hij te maken krijgt met een ontslagen werknemer die uit is op wraak, een depressieve opzichter en een verliefde en ambitieuze stagiaire. Om zijn kansen op de prijs niet te verspelen en de balans in zijn bedrijf te herstellen, bemoeit de manipulatieve 'goede baas' zich schaamteloos met het privéleven van zijn medewerkers en overschrijdt hij bijna elke denkbare grens. Hiermee zet hij onbewust een explosieve kettingreactie met grote gevolgen in gang.

Schrijver, regisseur en documentairemaker Fernando León de Aranoa toont in 'El buen patrón' op komische wijze de onbalans tussen werkgever en werknemer. Zijn stijl doet denken aan het filmische sarcasme van de gebroeders Coen: de toon is opgewekt, terwijl wat er gebeurt allesbehalve vrolijk is. Javier Bardem schittert als excentrieke baas die zich schaamteloos bemoeit met het privéleven van zijn medewerkers.

Bovendien brak de film met een totaal van twintig het recordaantal Goya-nominaties. Zes daarvan wisten ze nog eens te verzilveren, waaronder Beste Film, Beste Regie en Beste Mannelijke Hoofdrol.

Pers
"Een Spaanse satire die een goed evenwicht zoekt tussen geestige farce en vlijmscherpe sociale commentaar." ★★★★ - Metro NL
"Plezierige, lichte film" ★★★ - De Standaard
"Bardem is fantastisch" ★★★ - Humo

Nederlands ondertiteld, Spaans gesproken.
Genre: Komedie
Regie: Fernando Léon de Aranoa
Acteurs: Javier Bardem, Manolo Solo, Almudena Amor e.a.
(Spanje - 2021)