FILM
Vanaf 8 jaar

Ich bin dein Mensch

Duitse komedie

Alma is een wetenschapper in het beroemde Pergamon Museum in Berlijn. Om onderzoeksgelden voor haar werk te krijgen, wordt ze overgehaald deel te nemen aan een buitengewoon onderzoek. Drie weken lang moet ze samenleven met een humanoïde robot die is afgestemd op haar karakter en behoeften, en wiens kunstmatige intelligentie is ontworpen om voor haar de perfecte levenspartner te zijn. Alma ontmoet Tom, een machine in menselijke gedaante van een klasse apart, die uitsluitend is gemaakt om haar gelukkig te maken. Maar Alma is sceptisch en ziet hem als een machine die haar nooit zou kunnen raken. Maar Tom blijkt wel erg goed afgestemd op haar karakter en verlangens. 

Deze filosofische komedie was voor vele critici een onverwachte ontdekking op het Filmfestival van Berlijn, waar hoofdrolspeelster Maren Eggert de Prijs voor Beste Acteerprestatie won. Maria Schrader, die internationaal doorbrak als regisseur van de Netflix-serie 'Unorthodox', wist te verrassen met een luchtige film die op originele wijze sciencefiction en speelse romcom weet te combineren en tegelijk je toch aan het denken zet: wat betekent het om mens te zijn, wat is liefde en vrije wil? Zonder zware antwoorden, maar met een overdosis aan charme en ijzersterke acteerprestaties is 'Ich bin dein Mensch' een onverwacht pareltje.

Op de  Berlinale ontving hoofdrolspeelster Maren Eggert reeds de Prijs voor Beste Vertolking. Nadien won deze Duitse Oscarinzending nog vier Lola’s (de Duitse Oscars zeg maar) voor beste film, regie, scenario en actrice.

Pers
"Stevens balanceert vakkundig tussen herkenbare menselijkheid en vervreemdende robot." - Filmtotaal 
"Het sterk geacteerde, knap geschreven Ich bin dein Mensch werpt niet alleen nieuw licht op het robotgenre, maar ook op de romantische film – een indrukwekkende dubbelslag." - ★★★★ De Volkskrant 
"Deze film (de Duitse inzending voor de Oscars) is intelligent, grappig en laat je nadenken" ★★★½ - Cine magazine 

Nederlands ondertiteld, Duits gesproken.
Genre: Komedie
Regie: Maria Schrader
Acteurs: Maren Eggert, Dan Stevens, Sandra Hüller, Hans Low, Annika Meier, Wolfgang Hubsch, Falilou Seck e.a.
(Duitsland - 2021)