WOORD

Thema-avond rond verlies bij miskraam

i.h.k.v. de internationale herdenkingsdag rond verlies van zwangerschap en pasgeboren baby’s

15 oktober is in het buitenland een officiële herdenkingsdag rond verlies van zwangerschap en pasgeboren baby’s. Wij geven in Heist-op-den-Berg graag aandacht aan het thema miskraam met volgende sprekers:

 • Susan Cuppen: één van de eerste miskraamcoaches uit Nederland die het taboe rond miskramen wil doorbreken 
 • Olive (Khojandi Productions): bekroonde kortfilm over miskraam  
 • Simone Sinjorgo: als lichaamsgericht psychosociaal therapeut en relatietherapeut ondersteunt zij vrouwen, mannen bij alles wat ze tegenkomen door hun onvervulde kinderwens en kinderloosheid
 • Voorstelling van Boven de Wolken vzw die ouders steunt door Anne-Astrid De Vos  

Op zondag 16 oktober organiseren we ook nog een natuurwandeling rond het thema ‘Miskraam’. Vertrekplaats voor het Onthaalgebouw van De Averegten (Boonmarkt 4a, 2220 Heist-op-den-Berg) om 10 uur. Iedereen met interesse voor dit thema is welkom.   

 

Getuigenis Susan Cuppen
In 2012 was ik 18 weken zwanger van ons vierde kindje. Het vreemde aan deze zwangerschap was dat deze anders voelde dan de vorige drie.
Tijdens de controle bij de verloskundige komen we erachter dat het niet goed is. Onze zoon blijkt te zijn overleden in mijn buik. Een helse tijd breekt aan. Wat gaat er gebeuren? Hoe ziet hij eruit? Hoe gaat de bevalling? En zo nog 100 dingen meer. We werden top begeleidt in het ziekenhuis maar toen we thuis waren stonden we er alleen voor. Ik heb mij nog nooit zo eenzaam gevoeld als toen. Mensen negeerde mij of zeiden je hebt er toch al 3?
Zo vreemd vond ik dat. Want waarom was hier geen begeleiding voor?
Mijn missie is het taboe rondom miskramen en alles wat daarbij hoort te doorbreken. Daarom ben ik Angels Forever gestart. 
Elke ouder mag gehoord worden na deze heftige ervaring, hoe pril de zwangerschap ook was. Ze moeten de ruimte krijgen om hun verhaal maar ook het verdriet te kunnen delen. Eigenlijk alle moeders die bij mij komen hoor ik dit zeggen. Ze voelen zich alleen, niet gehoord en niet begrepen. 
Maar weten we ook dat niemand dit alleen hoeft te doen? 

 

Lezing over balans & zingeving hervinden door Simone Sinjorgo - Verborgen lichamelijke impact bij een onvervulde kinderwens
Moeilijk zwanger worden, miskramen, IVF-behandelingen of ongewenst kinderloos blijven. De impact in je leven hiervan is groot en reist levenslang met je mee. De vele keuzes, gemis en verdriet zijn voor de buitenwereld vaak onzichtbaar. Aan de hand van mijn boek vertel ik over de lichamelijke en relationele impact van een onvervulde kinderwens en vruchtbaarheidsbehandelingen. Hoe ga je zowel als betrokkenen als omgeving er mee om?
In België en NL hebben 1 op de 6 stellen vruchtbaarheidsproblemen. Ongeveer de helft belandt in het medisch circuit. Geen enkel verhaal is hetzelfde. Iedereen rouwt over het verlies en de verloren toekomst op een eigen manier. Hoe praat je erover met elkaar? Hoe kan je iemand steunen? Wat kun je doen of zeggen? En waar kan jij terecht met je verdriet als jij hoort dat jouw kind nooit kinderen krijgt, en jij dus nooit oma of opa wordt?
Als een kinderwens niet vervuld raakt heeft dit namelijk niet alleen effect op het betrokken stel. Maar op alle mensen erom heen: familie, collega’s, vrienden, buren en kennissen. Daarom geef ik informatie en tips voor iedereen die ermee te maken heeft.
Een onvervulde kinderwens loopt in alle levensfases mee. Onvervulde verlangens kunnen ook nog veel later leiden tot klachten zoals angst, onzekerheid, geen vertrouwen hebben in je lijf of depressieve gevoelens. Afscheid nemen van je kinderwens doe je niet zomaar. Daar is tijd en aandacht voor nodig. Praten erover helpt. En dat is zeer aan te raden. Want onverwerkt verdriet kan op langer termijn resulteren in een verlies van zingeving, levenslust en verbroken verbindingen in relaties. Verlies is geen keuze. Maar wel de manier waarop je ermee omgaat.

 

 

 • ZA 15/10/2022 - 19:30 KOOP TICKETS
 • 2 uur 30 min.
 • € 10,00
  Combiticket thema-avond (15/10) + film 'The Light between Oceans’ (16/10) : € 14
 • Organisatie - Lokaal Bestuur Heist-op-den-Berg i.s.m. CC Zwaneberg
 • Schouwburg
  Cultuurcentrum Zwaneberg
  Cultuurplein 1
  2220 Heist-op-den-Berg
 • Op zo 16 oktober om 15 en 20 uur, wordt in CC Zwaneberg de film ‘The Light between Oceans’ vertoond. Voor deze film heb je een apart ticket nodig. Je kan natuurlijk ook het goedkoper combiticket van 14 euro nemen voor film + thema-avond.

   

 •