FILM

Close

Belgisch drama van Lukas Dhont

De extra vertoning van vandaag is volzet. Je kan je nog wel op de wachtlijst inschrijven zodat je eventueel nog kan gecontacteerd worden bij zieken.

De dertienjarige Leo en Remi zijn twee handen op één buik. Ze kennen elkaar al hun hele leven en zijn beste vrienden. Maar hun intense vriendschap wordt abrupt verstoord wanneer een ondenkbare gebeurtenis hen uit elkaar drijft. Leo probeert te begrijpen wat er gebeurd is en zoekt vol vragen toenadering tot Sophie, Remi’s moeder.

‘Close’ volgt het parcours van een vriend en een moeder, waarin kwetsbaarheid, identiteit en liefde centraal staan.

Een staande ovatie van meer dan tien minuten; dat is wat ‘Close’, de tweede langspeler van Lukas Dhont (‘Girl’), bij zijn première in Cannes mocht ontvangen. Een opluchting, want een opvolger presenteren na een debuut dat overal bejubeld en bekroond werd, is geen evidentie. Maar ‘Close’ is een waardige opvolger en bevestigt het talent van Dhont als regisseur van bijzondere, diepmenselijke verhalen. Een delicate, warme en ontroerende film over vriendschap en verantwoordelijkheid, met een sterke beeldtaal en ijzersterke cast. ‘Close’ wordt ongetwijfeld opnieuw een prijzenbeest: in Cannes kreeg de film alvast de Grand prix en op Sydney Film Festival de Prijs voor Beste Film.

Pers
"'Close' van Lukas Dhont is Belgische cinema op zijn best" - VRT
"Je hoeft geen chauvinist te zijn om te zien dat Close een van de meest gevoelige, intelligente, kortom, beste films van het jaar is." ★★★★★ - De Morgen
"Roerloos, muisstil, in opperste concentratie, en aldoor met een traan op de wimpers, voelden wij mee met de twee jonge hoofdpersonages van ‘Close’." ★★★★ - Humo
“Deze film laat zelfs de meest ongevoelige hark stilstaan bij de kwetsbaarheid van het leven” - HLN
"Al de lofzangen voor Lukas Dhonts Oscarkanshebber ‘Close’ zijn geen spat overdreven" ★★★★ - Knack Focus

 

Nederlands ondertiteld, Frans gesproken.
Genre: Drama
Regie: Lukas Dhont
Acteurs: Emilie Dequenne, Eden Dambrine, Gustav De Waele, Léa Drucker e.a.
(België/Frankrijk/Nederland - 2022)