FILM

Rebels

Documentaire over 75-plussers

Oude mensen willen vooral lekker rusten. Het liefst zitten ze in hun luie stoel voor tv met een dekentje over hun knieën. Dagelijkse beslommeringen geven ze zoveel mogelijk uit handen en een uitgesproken mening hebben ze al lang niet meer. Maar is dat wel zo? Natuurlijk niet.

In werkelijkheid ergeren de meeste 75-plussers zich te pletter aan de manier waarop hun generatie wordt voorgesteld, behandeld en genegeerd. "Genoeg", zeggen de rebellen op leeftijd in 'Rebels'. "Wij pikken dit niet langer." Elk op hun eigen manier verzetten ze zich tegen betutteling, doen ze er alles aan om gehoord te worden en vertikken ze het om oud te worden.

'Rebels' is een documentairefilm van Ann Peuteman en Brecht Vanhoenacker voor Victoria Deluxe, gemaakt in samenwerking met Knack en OKRA, trefpunt 55+. Het gelijknamige boek 'Rebels' werd geschreven door Ann Peuteman en wordt uitgegeven door Uitgeverij Vrijdag.

Ann Peuteman is redactrice bij het weekblad Knack en verdiept zich daarnaast al jaren in het leven van 80-plussers. Daarover schreef ze de boeken 'Grijsgedraaid', 'Waarom we bang moeten zijn om oud te worden', 'Verplant' en 'Waarom het heerlijk wonen kan zijn in het woonzorgcentrum'.
Brecht Vanhoenacker is filmmaker. Hij werkte al samen met Victoria Deluxe voor onder andere de film 'SOMER' en de documentaires 'Buffalo Forever' en 'Wat hebben we verdiend vandaag?'.

 

Nederlands gesproken.
Genre: Documentaire
Regie: Ann Peuteman & Brecht Vanhoenacker
Acteurs: Ghislaine Cellier, Leo De Beul, Leon Dewulf, Mohamed Kabbar, Erik Kellens, Monika Triest, Greta Vandeborne en Nadia Vereecke.
(België - 2022)