FILM
Vanaf 12 jaar

Marieke, Addicted to Life

Documentaire

Grappig, charismatisch en met een ijzeren wil, zo kennen we de paralympische rolstoelatlete Marieke 'Wielemie' Vervoort die met haar euthanasie-aanvraag in 2008 besluit zelf de controle in handen te nemen over haar pijnlijke degeneratieve ziekte. Bevrijd door de wettelijke toestemming om te sterven, bloeit de atlete in het laatste hoofdstuk van haar leven helemaal open, wordt ze nog wereldkampioene en haalt olympische medailles in Londen (2012) en Rio (2016). Marieke sterft op 22 oktober 2019, 11 jaar na haar euthanasie-aanvraag. Deze film volgt de atlete in haar 3 laatste levensjaren, waarin de acceptatie van de nakende dood een viering van het leven wordt.

‘Marieke, Addicted to Life’ vertelt het inspirerende verhaal van paralympisch topatlete Marieke ‘Wielemie’ Vervoort. Ze had een zeldzame degeneratieve spier- en ruggengraatziekte waardoor ze verlamd raakte. Ze zat sinds haar twintigste permanent in een rolstoel, maar dat hield haar niet tegen om alles uit het leven te halen én om waanzinnig indrukwekkende sportieve prestaties neer te zetten. Marieke zocht namelijk een uitlaatklep in sport én behaalde verschillende medailles.

'Marieke, Addicted to Life’, focust op de laatste drie jaar van de atlete waarin ze helemaal openbloeit en zelfs nog wereldkampioene wordt. Maar de documentaire doet je ook nadenken over sterven en leven. Marieke vertelde altijd openlijk over haar euthanasieplannen, wat haar onbedoeld een belangrijk figuur maakte in het debat rond het al dan niet legaliseren ervan.

Nederlands ondertiteld, Nederlands & Engels gesproken.
Genre: Documentaire
Regie: Pola Rapaport
(België - 2022)

 • DO 23/03/2023 - 15:00 KOOP TICKETS
 • DO 23/03/2023 - 20:00 KOOP TICKETS
 • Korte inleiding door Veronique Doms van Leif Zuiderkempen
 • 1 uur 26 min.
 • Basis € 6
  Vriend € 5,50
  VTK € 1,20
  (Online reserveren = 1 € korting)
 • Schouwburg
  Cultuurcentrum Zwaneberg
  Cultuurplein 1
  2220 Heist-op-den-Berg
 • Met muziek van Naima Joris & band, te gast in CC Zwaneberg op 10 maart 2023.

 •