FILM
Vanaf 14 jaar

Petite Fille

Documentaire ihkv Week van de Groeilamp

"Als ik groot ben, wil ik een meisje zijn" zegt de driejarige Sasha, die geboren is in een jongenslichaam. Haar ouders nemen Sasha in het begin niet serieus, maar met de jaren blijft Sasha dit verlangen luid en duidelijk uitspreken. Wanneer ze zeven is, steunt haar familie haar volmondig en strijden ze mee om haar anders-zijn uitgelegd en aanvaard te krijgen.

Deze documentaire toont de strijd van het transgender kind en haar familie, en hun eis dat de school Sacha’s identiteit zou erkennen. Sacha’s moeder is niet enkel dapper, maar ook boordevol liefde voor haar kind. 

Een ontroerend portret, geschetst met veel bewondering en nauwkeurigheid. De camera zit Sacha dicht op de huid terwijl ze speelt, naar de balletles gaat of therapiesessies volgt. De close-ups van het hoofdpersonage en de beelden van haar hechte familie, verlenen de film een zachte en indrukwekkend zorgzame intimiteit. 

Deze inspirerende documentaire won de Grote Prijs voor Beste Film op het Filmfestival Gent. Regisseur Lifshitz kiest resoluut voor het gezichtspunt van Sasha, ook letterlijk met een camera op haar ooghoogte, en maakt zo een prachtig portret van enkele bijzondere mensen.

Pers
"Onvergetelijk in zijn helderheid en menselijkheid." ★★★★ - De Morgen
"Een empathisch portret." ★★★ - Humo

 

Nederlands ondertiteld, Frans gesproken.
Genre: Documentaire
Regie: Sébastien Lifshitz
(Frankrijk - 2020)

 

 • WO 17/05/2023 - 15:00 KOOP TICKETS
 • WO 17/05/2023 - 20:00 KOOP TICKETS
 • 1 uur 25 min.
 • Basis € 6
  Vriend € 5,50
  VTK € 1,20
  (Online reserveren = 1 € korting)
 • Schouwburg
  Cultuurcentrum Zwaneberg
  Cultuurplein 1
  2220 Heist-op-den-Berg
 • Inleiding door Lies Boonen bij de avondvertoning.

 •