FILM
Vanaf 8 jaar

Wolf

Natuurdocumentaire

Wolf Scout wordt geboren in Duitsland, waar hij opgroeit tussen zijn broertjes en zusjes en waar hij alles leert wat nodig is om als volwassen wolf de wereld in te trekken. Scout legt vele duizenden kilometers af en strijkt neer in Nederland, waar hij uiteindelijk zelf een nestje pups krijgt. Onderweg krijgt hij te maken met allerhande obstakels, van waterbarrières, gebrek aan voedsel tot aan de dreiging van de mens.

De natuurfilm 'WOLF' brengt de terugkeer van het Europese toproofdier bijzonder fraai in beeld. Natuurfilmer Cees van Kempen volgde bijna vier jaar lang verschillende wolvenfamilies, voornamelijk in Duitsland. Dat betekende vele uren zwaar labeur in bossen en velden om met camera’s en cameravallen de schuwe roofdieren voor de lens te krijgen.

"Wolven filmen is gekmakend moeilijk", weet Cees. Maar de aanhouder wint. Uiteindelijk wist de filmmaker één van Europa’s meest illustere dieren toch te filmen, in alle levensstadia en tijdens diverse bezigheden. We zien hoe jonge pups geboren worden en spelen, maar ook hoe volwassen dieren jagen en als heimelijke schimmen door dichte bossen manoeuvreren.

'WOLF' kiest bewust voor een wetenschappelijke benadering door de prachtige beelden aan te vullen met wetenswaardigheden over wolven en hun plek in het grotere ecosysteem. In het begin refereert de film wel aan het slechte imago dat de wolf lang had en soms nog steeds heeft. Maar verteller Dirk Draulans stelt de kijker snel gerust: "Wolven zijn helemaal geen enge sprookjesdieren. Ik wil jullie het échte verhaal vertellen, het meest opzienbarende natuurverhaal van de Lage Landen".

Deze onderhoudende, knap gefilmde natuurdocumentaire volgt de wolf op de voet tijdens zijn opgroeien, z’n lange reis en volwassenwording. In de voice-over wordt alles over het leefgedrag van het zoogdier verteld: wat eten wolven, hoeveel hebben ze nodig? Wie zijn z’n natuurlijke vijanden en moeten wij bang zijn voor de wolf? Wolf is naast een educatieve natuurfilm tegelijkertijd een aansprekend coming of age verhaal over familiebanden, volwassen worden in een uitdagende omgeving en je plek vinden in de wereld.

 

Nederlands gesproken.
Genre: Documentaire
Regie: Cees Van Kempen
Vertelstem: Dirk Draulans
(Nederland - 2022)

 • WO 07/06/2023 - 17:30 KOOP TICKETS
 • WO 07/06/2023 - 20:00 KOOP TICKETS
 • Na de avondvertoning is er een Q&A door Welkom Wolf.
 • 1 uur 30 min.
 • Basis € 6
  Vriend € 5,50
  VTK € 1,20
  (Online reserveren = 1 € korting)
 • Schouwburg
  Cultuurcentrum Zwaneberg
  Cultuurplein 1
  2220 Heist-op-den-Berg
 •