te gast THEATER/MUZIEK

MinTh

De Vleermuis

Wegens groot succes: MinTh herneemt ‘De Vleermuis’ van Johan Strauss

1874. Wenen. De première van “Die Fledermaus”. De derde en meest bekende operette van Johan Strauss. Vooral na buitenlandse successen, in Berlijn en Parijs, kreeg het stuk een verhoogde status en werd het immens populair.

“Die Fledermaus”, representatief voor de operette en toch een buitenbeentje. Op het eerste gezicht lijkt ze een ‘gezongen klucht’ (Posse mit Gesang en opéra comique), zoals die al in de 18de eeuw bekend was. Er bestaat ook een sterke overeenkomst met de Opéras Bouffes van Offenbach, vol parodie en kabareteske passages. En vergeten we niet de dansmuziek, jazeker de hemelse walsen, maar ook de galop.

Lichtklassieke, vooral vrolijke en feestelijke muziek dus, die de toeschouwer glimlachend mee naar huis neemt. Maar er is meer: de opeenstapeling van overspel, identiteitsverwisselingen, dronkemanstoestanden en slapstickhumor verhult een scherpe, maatschappijkritische ondertoon. Inderdaad, “Die Fledermaus” overstijgt de oppervlakkige, fleurige, verbloemende romantiek. De kapseizende Oostenrijkse burgerlijke cultuur wordt flink door de mangel gehaald: de hypocrisie, het bedrog, de schrijnende sociale tegenstellingen, de oppervlakkigheid van de sekt- en seksparty’s die de elite organiseerde. Daardoor verliest de operette haar zoeterige sentimentaliteit. De dramatische scherts “De Wraak van de Vleermuis” krijgt in het stuk dan ook een scherpe, cynische dimensie.

Dolkomisch maar met een diepere betekenis. Dat verantwoordt de keuze van het dynamische muziektheatergezelschap MinTh, om tijdens de herfst deze sprankelende komedie in enkele Vlaamse culturele centra en concertzalen, waaronder deSingel, te hernemen. Ambitie, perfectionisme en professionaliteit op muzikaal en dramatisch vlak leiden de groep naar ongekende prestaties. Wie hun versie van “De Vleermuis” reeds zag, komt terug. Wie ooit de voorstelling van deze topoperette miste, wordt zeker verwacht. Met o.m. An Lauwereins, Marcel Van Dieren, Elke Caluwe, Martijn Sanders, Ildiko Van Dyck, Glenn Desmedt, Roel Lauwens, Steve De Schepper, Anouk Antonissen.

 • ZA 16/09/2017 - 19:30 Tickets & info vanaf 1/5/17 via www.muziek-theater.be, tel 0468 10 34 48 of kaarten@muziek-theater.be
 • Basisprijs € 27
  Basisprijs +65j € 25
  Vanaf 20 personen € 23
  Basisprijs -18j € 15
 • Organisatie - MinTh
 • Schouwburg
  Cultuurcentrum Zwaneberg
  Cultuurplein 1
  2220 Heist-op-den-Berg
 •