KLASSIEK

Kamerfilharmonie Vlaanderen

o.l.v. Herman Engels met Sandra Vives Caudeli (dwarsfluit) en Eva Verheyen (harp)

Wenen, klassiek en romantisch

Joseph Haydn, de grondlegger van het Weense classicisme, schreef heel wat opera’s, die echter niet veel worden uitgevoerd. Haydn werkte het grootste deel van zijn  leven aan het hof Esterhazy: onder zijn leiding werden ongeveer 150 opera’s per jaar uitgevoerd, waaronder een aantal van Haydn zelf. Zijn symfonieën, concerti, kamermuziek en koorwerken worden vaak gespeeld. Kamerfilharmonie Vlaanderen brengt één van zijn ouvertures.

Mozart, amper 22 jaar oud, componeerde soms voor speciale bezettingen zoals het dubbelconcerto voor fluit en orkest. Hij verbleef toen met zijn moeder in Parijs en het werd geen gelukkige tijd. Zijn moeder, pas 57 jaar, overleed er onder erge omstandigheden. Mozart sprak nauwelijks Frans en zijn optredens kenden weinig succes: hij ontving er ronduit niets of weinig voor. Net voor zijn moeder stierf, componeerde hij voor graaf De Guines het concerto voor fluit en harp. De graaf speelde voortreffelijk fluit en zijn dochter speelde harp, weliswaar als amateurs. Mozart paste de moeilijkheidsgraad aan aan het niveau van zijn opdrachtgevers.   

Schubert was een meester van de melodie, waarvan zijn talrijke liederen voor stem en piano getuige zijn. Maar ook zijn kamermuziek, koorwerken en symfonieën zijn evenwichtige constructies van prachtige melodieën die men makkelijk kan onthouden en meezingen. Schubert was zeer bescheiden en schreef veel van zijn eigen werken voor de nabije kring van familieleden en vrienden. Zoals zijn vader was hij leraar. De violist Otto Hatwig verruimde de familie- en vriendenkring door de première van Schuberts vijfde symfonie in  1816, die de componist een groter publiek bezorgde.

Programma
Joseph Haydn - Ouverture ‘Acide e Galatea’                                                   
Wolfgang A. Mozart - Dubbelconcerto voor dwarsfluit en harp                                              
Franz Schubert - Symfonie nr.5 B-Dur D455

 • ZA 07/10/2017 - 20:00 KOOP TICKETS
 • 35 min. + pauze + 35 min.
 • Basisprijs € 25,50
  Vriendenprijs € 22
  VTK € 5,10
 • Organisatie - Voca Lisa vzw i.s.m. CC Zwaneberg
 • Schouwburg
  Cultuurcentrum Zwaneberg
  Cultuurplein 1
  2220 Heist-op-den-Berg
 •