cursus
Vanaf 16 jaar

Israël en Palestina

70 jaar verdeeldheid

Het Israëlisch-Palestijns conflict wordt vaak gezien als een conflict tussen twee volkeren die elkaar het licht in de ogen niet gunnen. Vrede lijkt onmogelijk omdat geen van beide partijen de strijdbijl wil begraven. Land en basisrechten vormen echter de voornaamste inzet van het conflict: Israël heeft een eigen staat sinds 1948 en het verhindert al zolang de oprichting van een Palestijnse staat.

Op 29 november 1947 beslisten de Verenigde Naties om Palestina te verdelen in een Joodse staat (55 percent), een Palestijnse staat (44 percent) en een internationaal gebied Jeruzalem. Dit Verdeelplan  moest de strijd tussen de zionistische en de Palestijnse nationale beweging beslechten, maar het omgekeerde gebeurde: het plan vormde de aanleiding voor een gewapend conflict. De zionistische beweging aanvaardde het plan omdat ze een grote territoriale winst boekte, de Palestijnen verwierpen het omdat hen zwaar benadeelde. Experten van de VN erkenden toen reeds dat dit plan noodlottig was: een Palestijnse staat zou er niet komen. Zeventig jaar later is de meerderheid van de Palestijnen ontheemd en wachten de Palestijnen nog steeds op hun eigen staat.

Brigitte Herremans studeerde Oosterse Talen en Culturen (Arabisch en Bijbels Hebreeuws) aan de Universiteit Gent en Internationale Politiek aan de Université Libre de Bruxelles. Sinds 2002 werkt ze als beleidsmedewerker Midden-Oosten bij Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen. 

Lesgever - Brigitte Herremans

 • MA 20/11/2017 - 19:30
 • Basisprijs € 5
  VTK € 1
  (inclusief Palestijns hapje)
 • Organisatie - De Wereld in Zicht, een samenwerkingsverband in de gemeente Heist-op-den-Berg van CC Zwaneberg, Cursuscentrum, Intal-ICS, Integratie- en diversiteitsdienst, Noord-Zuidoverleg en Oxfam-Wereldwinkel
 • Café Vélodroom
  Cultuurcentrum Zwaneberg
  Cultuurplein 1
  2220 Heist-op-den-Berg
 •