THEATER

NTGent

Dit zijn de namen

Naar de roman van Tommy Wieringa, in een bewerking van Koen Tachelet

In een bijna schokkende eenvoud vertelt ‘Dit zijn de namen’ het verhaal van verloren mensen, mensen met een schijnbaar hopeloze geschiedenis: een man op zoek naar betekenis in het eigen leven, een groep vluchtelingen op zoek naar hun eigen menselijkheid in de grote wereld. Tegelijk vertelt deze roman op exemplarische wijze de geschiedenis van het mens-zijn zelf. 

‘Dit zijn de namen’ werd geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival 2016. Je ziet in deze grootse enscenering een schitterende cast: An Miller, Frank Focketyn, Steven Van Watermeulen, Risto Kübar, Lia Perez, Tim Bogaerts en Mark Verstraete, in een bewerking van Koen Tachelet.

"Heel intrigerend. Heel interessant. Heel actueel ook." (Klara)

"Het stuk is hondstrouw aan het boek en houdt ook vast aan de puurheid van Wieringa. Geen woord te veel in zijn roman. Geen rekwisiet te veel in het stuk. Als het groepje vluchtelingen meerstemmig en a capella Händel zingt, omdat ook een geluidsinstallatie er te veel aan zou zijn, raakt dat als een dolk in het hart. Omdat ze met niets toch zoiets moois doen." (Het Nieuwsblad)

"Uit de voorstelling spreekt een diep denken over afkomst en ervan afgesneden zijn, over de gruwelijke overlevingsdrang om toch ergens thuis te komen. Die suggestieve diepgang ligt voorral aan de sterk visuele regie van de Duitse gastregisseur Philippe Becker. Hij plaatst zijn acteurs als losse atomen op een leeg hellend vlak, als blanco identiteiten die schuiven tussen hun rollen zoals ze over de scène schuifelen. (…) het slotbeeld is, na alle woorden, nog het sterkst. Vijf mensen gehurkt, als konijnen in de berm. Ze wachten. Zij hebben de tijd. Ineens lijkt de muur achter hen een golf te worden." (De Standaard)

"Een heldere voorstelling, die levenslust en zelfs lol uitstraalt, ook als pijnlijke zaken aan bod komen." (De Volkskrant)

"Alle lof voor Steven Van Watermeulen, die een sterke Pontus Beg neerzet. Zeer genietbaar is Mark Verstraete als rabbi Zeder. De Est Risto Kübar verdient een pluim voor zijn beheersing van het Nederlands en zijn frisse vertolking van De Jongen." (De Morgen)

Regie: Philipp Becker
Spel: Steven Van Watermeulen, Frank Focketyn, Risto Kübar, An Miller, Lia Perez, Mark Verstraete, Tim Bogaerts
Dramaturgie: Koen Tachelet
Muziekontwerp: Johannes Hofmann
Decorontwerp: Bettina Pommer
Kostuumontwerp: Katharina Müller
Lichtontwerp: Marc Swaenen & Sander Michiels

 • VR 20/10/2017 - 20:00 KOOP TICKETS
 • Inleiding door Peter Anthonissen om 19.15 uur
 • 1 uur 50 min.
 • Basisprijs € 18
  Vriendenprijs € 14,50
  VTK € 3,60
 • Schouwburg
  Cultuurcentrum Zwaneberg
  Cultuurplein 1
  2220 Heist-op-den-Berg
 •