MUZIEK

Trio Da Kali

Trio Da Kali is buitengewone groep muzikanten uit de Mande cultuur van Mali, afkomstig uit een lange lijn van uitzonderlijke griots (West-Afrikaanse dichters en lofzangers die de mondeling overgebrachte tradities in ere houden). Hun optreden biedt een zeldzame blik in de ziel van de kunst van de griot en viert de mooie, subtiele en sublieme muziek van het Afrikaanse continent.

Het optreden van het trio draait om de stem van Hawa Kasse Mady Diabaté. Met een van de mooiste griot stemmen in Mali wordt ze vergeleken met Mahalia Jackson (gospelzangeres uit Amerika). In haar thuisland geeft Hawa optredens op bruiloften en zingt ze op feesten die in de straten van Bamako worden gehouden. Het meest opvallende van het trio is de balafon, gespeeld door Lassana Diabaté. De trapsgewijze lijnen en percussieve riffs zijn bekende elementen in vele Malinese ensembles, maar voor het eerst wordt hier de balafon als leidend instrument gebruikt. Het jongste lid van het trio is de bas-ngoni speler Mamadou Kouyaté, de oudste zoon van de wereldberoemde Bassekou Koyaté. Nog begin twintig, maar nu al een van Mali’s meest creatieve muzikanten van de nieuwe generatie.

Trio Da Kali heeft samengewerkt met het beroemde Kronos Quartet en was vorig jaar nog te zien met Toumani Diabate op het London Jazz Festival.