THEATER

Jakop Ahlbom

Innenschau

Een mix van dans, theater, illusionisme en speciale effecten

Innenschau (Duits): introspectie, inwaartse observatie van je eigen mentale processen.

In 'Innenschau [Revisited]' volgen we een obsessief jaloerse man. Hij is bezeten van het idee dat zijn vrijgevochten vrouw door andere mannen wordt begeerd en wil haar uit naam van de liefde behoeden. Gevoed door zijn eigen seksuele frustraties en agressie komt hij in een duistere waantoestand terecht, waar het onmogelijk is waarheid van leugens te scheiden. Als in een nachtelijke odyssee, reist hij door de duistere krochten van zijn onderbewustzijn en komt tot een schokkende, onomkeerbare ontdekking …
In zijn eigen unieke beeldtaal toont regisseur Jakop Ahlbom met 'Innenschau [Revisited]' een unheimische wereld waar we niet meer weten of onze herinneringen kloppen en of onze observaties op de werkelijkheid gebaseerd zijn. Met een sterk fysieke beeldtaal, waarin beweging, dans en illusionisme in elkaar verweven zijn, en de zinderende live muziek van indie-popband Alamo Race Track, toont Ahlbom ons een surrealistische theaterthriller waarin niets meer is wat het lijkt.
De voorstelling is een remake van 'Innenschau' van Jakop Ahlbom en Jeroen van de Berg uit 2010.

“Innenschau grijpt je bij de strot, Jakop Ahlbom trekt je mee in een gitzwarte wereld. Alsof je in een akelige koortsdroom terecht bent gekomen waar je je niet meer uit los weet te maken.” De Telegraaf (Innenschau 2010)

“In zijn nieuwe productie ‘Innenschau’ krijgt Hitchcock kafkaëske trekjes in een onderzoek naar de achterkant van het menselijke verlangen. Geen logica, wel causaliteit die je dwingt mee te gaan in deze breinkraker vol thrillerelementen.” Trouw (Innenschau 2010)

“De achteloosheid waarmee het absurde als normaal wordt gepresenteerd en geaccepteerd, is fantastisch.” De Volkskrant (Innenschau 2010)

Regie en concept: Jakop Ahlbom
Spel: Reinier Schimmel, Silke Hundertmark, Kami-Lynne de Bruin, Luc van Esch, Yannick Greweldinger, Judith Hazeleger, Gwen Langenberg, Sofieke de Kater
Muziek, Alamo Race Track: Leonard Lucieer, Ralph Mulder, Thomas van den Berg, Jelte van Andel
Dramaturgie: Judith Wendel
Kostuumontwerp: Nicky Nina de Jong
Lichtontwerp: Yuri Schreuders
Scenografie: Daniel Ament
Geluidsontwerp: Thomas Koopmans
Scènefotografie: Sanne Peper
Met dank aan: Gale Rama, Anke Lambrechts, Kyra Wessel, Janneke van Meer, Dinie Bombeeck
Jakop Ahlbom Company bedankt in het bijzonder het artistieke team van Innenschau 2010: Jeroen van den Berg, Robin Buijs, Stefan Dijkman, Kelly Hirina, Nicolien de Jong, Peter Kadar, Pieter van Loon, Minka Parkkinen en Zita Winnubst.

 • VR 16/03/2018 - 20:00 KOOP TICKETS
 • 1 uur 15 min.
 • Basisprijs € 18,50
  Vriendenprijs € 15
  VTK € 3,70
 • Schouwburg
  Cultuurcentrum Zwaneberg
  Cultuurplein 1
  2220 Heist-op-den-Berg
 • Benieuwd wat anderen van de voorstelling vonden? Beluister hun reacties op NPO Radio 1 hier.

 •