schoolvoorstelling THEATER/MUZIEK

Laika & Theater FroeFroe

De Meester en Margarita

De stad wordt onveilig gemaakt door de duivelse professor Woland en zijn vrolijke trawanten. Ze zetten het gecorrumpeerde artistieke wereldje op zijn kop en jagen alle bewoners de stuipen op het lijf. Maar dan is er Margarita. Zij is niet bang voor hem. Integendeel, met zijn hulp gaat ze op zoek naar haar verdwenen geliefde, de Meester, een miskend auteur van een ‘opruiend’ manuscript …

‘De Meester en Margarita’ is een cultroman die de Russische schrijver Boelgakov in één klap wereldberoemd maakte. Zelf maakte hij die roem helaas niet meer mee: de roman werd pas in 1966, vele jaren na Boelgakovs dood en na heel wat gedoe met de censuur, in zijn geheel gepubliceerd. In enkele uren tijd waren de 150.000 exemplaren uitverkocht. Deze fascinerende, meeslepende roman bestaat uit meerdere verhaallijnen die zich op ingenieuze wijze met elkaar verbinden. De karakters van de Meester, zijn geliefde Margarita én van Woland, maar ook de fictieve figuren uit het boek van De Meester zijn weergaloos getekend en zitten boordevol verwijzingen naar andere meesterwerken als Faust en de Bijbel.

Laika en Theater FroeFroe maken van het verhaal een sprookje dat zich afspeelt in een stad die ten prooi is gevallen aan een oncontroleerbare chaos. En dat sprookje gaat, hoe kan het ook anders, over de liefde – over de moed om lief te hebben in een wereld beheerst door laf opportunisme. Een uitstekende spelerscast en de magie van het figurentheater maken deze klassieker brandend actueel.

Tekst: Jo Roets en Greet Vissers (naar de gelijknamige roman van Michai Boelgakov)
Regie: Marc Maillard en Jo Roets
Spel: Benny Ceuppens, Lien De Graeve, Dries De Win, Gert Jochems, Adina Macpherson, Filip Peeters en Annelore Stubbe
Muziek: Bert Bernaerts
Dramaturgie: Mieke Versyp