te gast MUZIEK

Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien 2018

Heist-op-den-Berg is gastgemeente voor het Open B.K. Orgeldraaien

Op zondag 23 september vindt in het centrum van Heist-op-den-Berg het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien 2018 plaats. ‘Open’ betekent dat zowel particuliere als (semi)professionele draaiorgelspelers naar de nationale titel mogen dingen. Draaiorgelspelers die aan het B.K. wensen deel te nemen, kunnen zich inschrijven via www.draaiorgel.be. De toegang is gratis.

Het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien werd voor het eerst georganiseerd in 2004 onder impuls van cabaretier Geert Hoste, die zelf een fervent draaiorgelliefhebber is. Hij leende zijn naam aan de wisselbeker, die de uiteindelijke winnaar een jaar lang mag houden. Het Belgisch Kampioenschap wordt slechts eenmaal om de twee jaar ingericht. Het is in het bestaan van het kampioenschap nog maar de tweede keer dat de wedstrijd in de provincie Antwerpen plaatsvindt. Het B.K. werd eerder al georganiseerd in Dendermonde, Harelbeke, Knokke-Heist, Lennik, Maldegem en Turnhout.

De vorige edities van het B.K. lokten steeds heel wat bezoekers uit alle windstreken van het land. Het is namelijk een muzikaal, bont spektakel met een hoog nostalgiegehalte, dat ook heel wat jonge mensen en gezinnen weet te charmeren. De organisatie verwacht dit jaar een twintigtal deelnemers, die zich zullen opstellen langs een parcours in het centrum van Heist-op-den-Berg. ZIj zullen het publiek trakteren op zowel traditionele als moderne muziek. Er nemen verschillende soorten draaiorgels aan het kampioenschap deel, gaande van imposante straatorgels tot mooie handdraaiorgeltjes. De jury, die is samengesteld uit professionals uit de muziekwereld, beoordeelt het deelnemersveld op basis van het muzikaal repertoire, de esthetiek en de mechaniek van het orgel, het voorkomen van de orgeldraaier en de interactie met het publiek.

  • ZO 23/09/2018 - 14:00
  • 3 uur 30 min.
  • Gratis toegang
  • Organisatie - Gemeentebestuur Heist-op-den-Berg i.s.m. de Ridders van de Orde van de Zwaan, vzw MechaMusica & het Bergstraatcomité
  • centrum van Heist-op-den-Berg
    Bergstraat
    2220 Heist-op-den-Berg
  •