schoolvoorstelling THEATER

fABULEUS- & GRIP-productie van Jan Martens

Passing The Bechdel Test

Wij zijn met 13.
Wij zijn tussen 14 en 19 jaar oud en voelen ons (g)een meisje of vrouw.
Wij spreken de woorden van schrijvers en denkers, van Virginia Woolf tot Susan Sontag, van Toni Morrison tot Connie Palmen. 
Zij vinden vorm in ons. Wij vinden vorm in elkaar.
Wij zijn een momentopname.
Een stand van zaken.
Een manifest voor de toekomst.

In 'Passing The Bechdel Test' kiest choreograaf Jan Martens radicaal voor taal. Omdat het vrije woord één van de weinige instrumenten is om zich te bevrijden.

In ‘Passing The Bechdel Test’ maakt Jan Martens samen met 13 jongeren een stand van zaken op met betrekking tot genderdiversiteit en gendergelijkheid in de wereld vandaag. De jongeren kruipen in elkaars huid en in die van vrouwelijke auteurs en persoonlijkheden van vroeger en nu, van Woolf over Winterson tot Sontag, Solnit en Solange. Tekstfragmenten uit brieven, dagboeken, lyrics, essays en TED-talks vormen het frame waaraan hun eigen biografie wordt toegevoegd. Voor de eerste keer trekt Jan Martens volop de kaart van tekst. Vanuit zijn choreografische blik ontwerpt hij samen met 13 jongeren v/x dit manifest voor de toekomst.

Op Wikipedia: ‘De bechdeltest is een informele test die gebruikt kan worden om fictie te testen op seksisme. Een film slaagt voor de test als er minstens twee vrouwelijke personages in voorkomen met een naam, die met elkaar spreken over een ander onderwerp dan het onderwerp 'mannen'’.

Regie/choreografie: Jan Martens
Performers: Isabel Braamkolk, Noor Caestecker, Anouk Claassen, Renée De Coninck, Luna Glowacki, Bente Govaerts, Noor Hollemeersch, Birgit Lesage, Marie Libens, Hannah Peiren, Celina Vercruysse, Yanou Van Dessel, Mirren Vandenberk Artistieke assistentie: Kimmy Ligtvoet
Dramaturgie: Peter Anthonissen
Licht: Elke Verachtert
Met dank aan Renée Copraij, Fransien van der Putt, Moos van den Broek, Nozizwe Dube, Simone Atangana Bekono en Matilde Quirynen
Productie: fABULEUS & GRIP Coproductie tanzhaus nrw

 • DI 12/03/2019 - 10:00 RESERVEREN
 • DI 12/03/2019 - 13:30 RESERVEREN
 • Basisprijs € 6
 • Schouwburg
  Cultuurcentrum Zwaneberg
  Cultuurplein 1
  2220 Heist-op-den-Berg
 • Omkadering: lesmateriaal en inleiding

  Inleiding: Onder begeleiding van fABULEUS worden de leerlingen geconfronteerd met hun ideeën over vrouw-zijn, gender en seksualiteit, het thema van de voorstelling. Een uitwisseling van ideeën die morrelt aan hun denkkaders en hun goesting geeft in de voorstelling. De inleiding gaat door voor de voorstelling op een datum in overleg met de school. Praktische afspraken worden in juni 2018 gemaakt.
  Doelgroep: 4e, 5e, 6e en 7e jaar SO
  Duur: 1 lesuur
  Locatie: klaslokaal

 • 01/02/2019 -  Brochure de Singel
  Interview met Jan Martens Klik hier voor het interview
 • 13/05/2017 -  De Standaard
  Transgenders kiezen vaker à la carte Klik hier voor het artikel
 • 03/11/2018 -  De Standaard
  Je kan ook virtuoos zijn zonder een pirouette te maken Klik hier voor de recensie
 • 11/11/2018 -  Ons Erfdeel
  Jan Martens en fABULEUS pakken genderongelijkheid aan in ‘Passing the Bechdel Test’ Klik hier voor de recensie
 •