te gast KLASSIEK

Liebrecht Vanbeckevoort en het Leuvens Alumni Orkest

Winterconcert

De ticketverkoop voor deze voorstelling is afgesloten. Er zijn vandaag wel nog tickets verkrijgbaar aan de gastenkassa in de inkomhal van Cultuurcentrum Zwaneberg.

Nadat Thomas Vanderveken er zijn jongensdroom mee waarmaakte in ‘Thomas speelt het hard’, hoeft het beroemde pianoconcerto van Edvard Grieg ook bij het grote publiek geen introductie meer. Vanaf de eerste heroïsch-dramatische akkoorden nemen concertpianist Liebrecht Vanbeckevoort en het Leuvens Alumni Orkest je mee op een reis door het prachtige Noorse landschap. De muziek grijpt je meteen vast vanaf de bekende openingsmaten in het ‘Allegro molto moderato’, vraagt alle beheersing en sereniteit van de solist in het korte ‘Adagio’ en eindigt virtuoos in het energieke ‘Allegro moderato molto e marcato’. Nadat Liebrecht Vanbeckevoort in 2007 laureaat was in de Koningin Elisabethwedstrijd piano brak hij internationaal door. Ongetwijfeld is hij een van de beroemdste en meeste getalenteerde Belgische concertpianisten.

Van vele opera’s worden de ouvertures vaak als afzonderlijke orkestwerken uitgevoerd en zijn ze uiteindelijk veel bekender dan de bijna niet meer uitgevoerde opera’s. Dat is ook het geval met de ouverture ‘Le carnaval romain’ (Ouverture uit het Romeinse carnaval) van Hector Berlioz. Deze op zichzelf staande ouverture bestaat uit materiaal en thema’s uit de Berlioz-opera ‘Benvenuto Cellini’, inclusief muziek uit het carnaval van de opera. Let vooral op de kenmerkende, warme solo voor althobo.

Een van de laatste en meest beroemde werken van César Franck is zijn ‘symfonie in D klein’. Dit grote symfonische werk vraagt om een uitgebreide en kwalitatieve bezetting en dat is precies wat het Leuvens Alumni Orkest onder leiding van Hans Casteleyn biedt.
Het Leuvens Alumni Orkest (LAO) werd opgericht in 1996. Het ontstond uit het Universitair Symfonisch Orkest, zodat de KU Leuven nu twee volwaardige symfonische orkesten telt: een voor de studenten en een voor oud-studenten en personeelsleden. Het LAO kan rekenen op een 80-tal actieve muzikanten.

Programma:
Hector Berlioz, Ouverture ‘Carnaval Romain’
Edvard Grieg, Pianoconcerto in a - solist: Liebrecht Vanbeckevoort, piano
César Franck, Symfonie in d