KLASSIEK

Diamond Symphonic & Academie Muziek-Woord-Dans o.l.v. André Walschaerts

Ludwig van Beethoven

Een feestelijk openingsconcert voor het nieuwe academiejaar

In 1809 was Wenen na de inname door de legers van Napoleon getekend door oorlogsgeweld en ellende. In dat jaar kreeg Beethoven de opdracht theatermuziek te componeren voor Goethes treurspel ‘Egmont’. De thematiek van nationalisme en bevrijding was brandend actueel. Geen vrijheidsstrijd klinkt zo triomfantelijk als deze Egmont-ouverture.

Eveneens uit 1809 dateert zijn 5de pianoconcerto (het ‘Keizersconcerto’). Van al zijn pianoconcerti is dit het meest grootschalige, overwegend majestueus en heroïsch van karakter. Tom Hermans, pianovirtuoos en verbonden aan de Heistse academie, is solist in dit bijzonder veeleisend, briljant en adembenemend concerto.

Zijn enige vioolconcerto schreef Beethoven in 1806 in opdracht van zijn vriend Franz Clement. Op korte tijd componeerde hij een pracht van een concerto.

Svenja Van Driessche, ondanks haar jonge leeftijd reeds internationaal gelauwerd en thuis op de grote concertpodia, is de soliste in dit werk waarin zij zowel lyrisch als virtuoos kan schitteren.

De beide koorwerken op het programma worden uitgevoerd door het Vocaal Ensemble van de Heistse academie o.l.v. Lydia Van den Berckt.

Orkest Diamond Symphonic o.l.v. André Walschaerts, Svenja Van Driessche (viool), Tom Hermans (piano), Vocaal Ensemble Academie Muziek-Woord-Dans o.l.v. Lydia Van den Berckt.