cursus
Vanaf 16 jaar

Daguitstap Brussel

Verbeelding op straten en pleinen

Wat kunst is en wanneer we iemand een kunstenaar noemen, laten we over aan specialisten. In de wandeling gaan we in een 19e eeuwse industriewijk van de Brusselse eerste kroon op zoek naar alles wat met verbeelding en creativiteit te maken heeft. De klemtoon ligt hierbij vooral op beeldende kunst in de publieke ruimte: op pleinen en straten en aan gebouwen. Enkele keren betreden we de toegang tot een gebouw of de metro. Zowel graffiti, mozaïeken, glasramen, ijzersmeedwerk, beeldhouwwerken als een ruime waaier van muurschilderingen zien we tijdens de wandeling voorbijschuiven.

In de 19e eeuw ging het de Brusselse burgerij voor de wind. Ze wilden met hun gevel kunnen uitpakken. In die periode viert het eclectisme en later als reactie hierop de art nouveau hoogtij. Invloeden van verschillende kunstvormen zijn overvloedig aanwezig in de wijk Kuregem. De wijk herbergt een rijk architecturaal patrimonium waar we niet aan voorbij kunnen lopen.

De recentere graffiti die we aantreffen omvat een grote verscheidenheid aan types alsook aan technieken, die gebruikt werden om ze aan te brengen. Het gaat van eenvoudige tags over throw ups tot kleine en monumentale graffitoschilderingen met daarin kalligrafisch werk en fresco’s. Dat we via al deze kunstuitingen tevens de 19e eeuwse maar ook de recente sociale geschiedenis van de wijk kunnen doorgronden, maakt deze gegidste wandeling uniek.

Gids - Dirk De Caluwé

 • DO 09/05/2019 - 
  ZA 11/05/2019 - 
 • Basisprijs € 10
  VTK € 2
  Treinticket donderdag € 15,40
  Treinticket zaterdag € 10
  Maaltijd € 10
 • Inschrijven do: Cursuscentrum, 015 22 86 10 of cursuscentrum@heist-op-den-berg.be Inschrijven za: Cultuurcentrum Zwaneberg
 • Organisatie - De Wereld in Zicht, een samenwerkingsverband van CC Zwaneberg, Cursuscentrum, Heist in de Wereld, Integratie en Diversiteit en Oxfam-Wereldwinkel
 • Station Heist-op-den-Berg
  Boudewijnlaan 1
  2220 Heist-op-den-Berg
 • Vertrek rond 8 uur, station Heist-op-den-Berg. Aansluiten kan in Brussel-Zuid rond 9 uur.
  Einde rond 18 uur, station Brussel-Zuid. Aankomst in Heist-op-den-Berg rond 19 uur.
  Je ontvangt een week voor de uitstap nog een brief met de juiste uurregeling.

  Om een maaltijd te reserveren betaal je € 10 extra per persoon bij inschrijving.

  Elke deelnemer ontvangt ook de publicatie ‘Kuregem. Deel 5. Kunst’.

 •