Info

Beleid / missie

CC Zwaneberg is het cultuurcentrum van de gemeente Heist-op-den-Berg, een landelijke en uitgestrekte gemeente met zo’n 40 000 inwoners gelegen in de Zuiderkempen.

CC Zwaneberg is een centrum in de C-categorie maar onderscheidt zich van andere cultuurcentra in deze categorie door een uitgebreide, veelzijdige en unieke infrastructuur met een theater- en concertzaal voor 700 personen die een hoge belevingswaarde biedt en een optimale akoestiek voor niet-versterkte muziek. Het opvallende silhouet van het gebouw vindt zijn oorsprong in een streven naar ideale akoestische omstandigheden binnenin.

Heist-op-den-Berg is een erg muzikale gemeente; er zijn veel muziekverenigingen actief, er is een rijk jazzverleden, er zijn meer dan 12 levendige fanfares en een opvallend groot aantal inwoners bespeelt dan ook een instrument, ook veel jongeren zijn actief of passief bezig met muziek. CC Zwaneberg wil deze regionale sterkte nog verstevigen door voluit de kaart van muziek te trekken: pop- & rockconcerten, hetzij in een theaterconcept dan wel in de clubsetting van The Boxz, een stevig en hoogkwalitatief aanbod klassieke muziek, een thuishaven voor hafabraconcerten, aandacht voor wereldmuziek, beschikbaarheid van repetitieruimtes. Samen met Hnita Jazzclub proberen we het rijke jazzverleden tastbaar te maken. Muziekliefhebbers uit een brede regio moeten CC Zwaneberg kennen als een plek waar muziek goed klinkt.

In het uitgebreide podiumaanbod met nationaal en internationaal talent passeren regelmatig grote zaal producties, uniek voor de regio omwille van hun schaal en/of technische vereisten.

CC Zwaneberg heeft sinds jaren een uitgebreid kunsteducatief aanbod en blijft inzetten op kunst- en cultuureducatie voor jong en oud, zowel in de schooltijd als in de vrije tijd.

CC Zwaneberg is een groot centrum maar speelt in de regio niet alleen, en streeft naar regionale afstemming met cultuurcentra in de brede regio en gezamenlijke communicatie. Ook binnen de gemeente zoekt CC Zwaneberg naar aansluiting met haar lokale identiteit en werkt daarvoor vaak samen met andere actoren.

CC Zwaneberg wil een actieve rol spelen op een levendig cultuurplein en een vaste waarde zijn voor alle cultuurliefhebbers in de Zuiderkempen en de regio tussen Lier, Leuven en Mechelen. Tot slot maakt CC Zwaneberg werk van toegankelijkheid in aanbod en infrastructuur, en streeft een duurzame werking na.

CCZ, waar muziek goed klinkt!