Info

Bijen in de patio

Een BIJ-zaak voor CC Zwaneberg …  Een HOOFDzaak voor het milieu!
 
Bijen zijn onmisbaar voor de bestuiving van bomen, planten, fruit en groenten en dus onmisbaar voor het hele leefmilieu. Hen een nestplaats bieden, helpt de bijen in dit belangrijke werk.

In 2015 engageerde CC Zwaneberg zich om een actieve bijdrage te leveren aan de bijenpopulatie in Heist-centrum. Die populatie staat de laatste jaren sterk onder druk, wereldwijd, maar ook in Heist-op-den-Berg. Daarom wilden we ook vanuit CC Zwaneberg ons steentje bijdragen en beslisten we om vier bijenkasten te plaatsen op het dak van het cultuurcentrum. Anno 2022 zijn de kasten reeds verplaatst naar de patio in de inkomhal, zodat iedereen de bijtjes beter kan zien. Op die manier helpen we actief om de populatie van de honingbij, de meest gekende bestuiver, te doen toenemen in Heist-centrum; bijen die binnen een actieradius van 3 tot 6 kilometer rondom het cultuurcentrum hun werk zullen doen. 
 
We beslisten om het vakmanschap en de expertise vereist om vier bijenvolken blijvend gezond te houden en te laten overwinteren, over te laten aan Leo Hoefkens en Roger Wynants. Die twee bekwame imkers zullen ons bijstaan bij het gezond houden van de bijen en het oogsten van de honing. 
 
Een bijenkast bouwen is millimeterwerk: de afmetingen van de kast en het binnenwerk moeten haarscherp kloppen om het bijenverkeer mogelijk te maken. Een precisiewerk op maat van Grégory De Weyer en Brent Dubin, leerlingen van de afdeling hout van het Sint-Lambertusinstituut Heist-op-den-Berg, die samen met Thibaud Dumont, Jari Peeters, Jordy Vandeputte, Senna Verschaeren en Rias Jordens twee van de vier kasten bouwden. Zo leverden deze leerlingen een zeer waardevolle bijdrage aan het leefmilieu van morgen.
 
Het gemeentebestuur ondernam al eerder acties om de situatie van bestuivende insecten in Heist-op-den-Berg te verbeteren: van ecologisch bermbeheer tot de aanplanting van bijenvriendelijke beplantingen en het plaatsen van bijenhotels en beestentorens op diverse locaties in Heist. Zo gebeurt het onderhoud van de groenomgeving rondom het cultuurcentrum reeds volledig vrij van pesticiden sinds de heraanleg in 2010. Pesticiden zorgen immers voor een daling van de bijenpopulatie. 
 
Het plaatsen van vier bijenkasten kan in het licht van deze acties misschien ietwat symbolisch genoemd worden. Toch bieden ze, concreet voor Heist-centrum, wel degelijk een waardevol effect. Nog belangrijker en duurzamer is echter dat CC Zwaneberg de bijenkasten, en later ook de honing, volop inzet om het brede publiek te sensibiliseren rond de bijenproblematiek en de leefbaarheid van het milieu in het algemeen. Zo zullen we op regelmatige basis communiceren over de bijenvolken op het dak van het cultuurcentrum en wordt een en ander visueel gemaakt voor bezoekers, passanten en geïnteresseerden. De uitdaging voor het leefmilieu is trouwens nog veel groter: de honingbij is slechts een van de vele bestuivers (denk ook aan hommels, solitaire bijen, …) en de allergrootste doelstelling is om ervoor te zorgen dat er voor hen allemaal genoeg voedsel is. Met een warme oproep zet CC Zwaneberg al zijn bezoekers aan om zelf de handen uit de mouwen te steken, want alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat er genoeg voedsel is voor de bijen. De oproep is concreet en voor iedereen: zet bijenvriendelijke planten in je tuin of op je balkon ... Vooral in het centrum van Heist-op-den-Berg is dit zeer belangrijk. Vermijd het gebruik van pesticiden bij het onderhoud van je tuin.
 
In dialoog met de gemeentelijke milieudienst en groendienst engageert CC Zwaneberg zich trouwens ook zelf om in de directe omgeving van het cultuurcentrum nog concrete acties uit te werken voor meer bloemen, meer bijenvriendelijke beplantingen en een bijenvriendelijk gazonbeheer. Zo zal het centrum van onze gemeente nog meer kleur krijgen.

 Met de steun van Cera (www.cera.be)