Info

Historiek

Cultuurcentrum Zwaneberg kreeg sinds de opening, eind 1990, reeds meer dan twee miljoen bezoekers over de vloer. Zij woonden één of meerdere van de 2000 podiumvoorstellingen bij; ze namen deel aan één of andere activiteit of waren aanwezig op de talrijke bijeenkomsten die hun vereniging in het cultuurcentrum organiseerde. Het cultuurcentrum verlaagde voor vele inwoners effectief de drempel naar cultuur. Het stimuleerde ook de Heistse verenigingen in hun streven naar een steeds grotere kwaliteit.
 
In 1991, het allereerste volledige werkjaar, lokte het cultuurcentrum reeds 62.000 bezoekers. Dankzij een aantrekkelijk en gevarieerd aanbod, gekoppeld aan een sterke klantenbinding, werd het al snel een dynamische plek voor uiteenlopende groepen mensen. Anno 2016 trekt CC Zwaneberg jaarlijks gemiddeld 150.000 bezoekers aan. Steeds meer mensen uit de omliggende gemeenten vinden ook hun weg naar het cultuurcentrum van Heist-op-den-Berg. Vandaag komt meer dan de helft van de bezoekers uit een ruime regio rondom Heist. Dit zorgt er mee voor dat Heist-op-den-Berg een centrumfunctie vervult t.o.v. haar omgeving.
 
De uitbreiding van de infrastructuur in 2010 speelde in op de reeds jarenlange behoefte aan uitbreiding van de capaciteit. Het bestuur wilde met een grotere en technisch beter uitgeruste podiumzaal ook een verruimde werking ontplooien. Een bijkomende podiumzaal, voorzien als vaste schouwburg, speelt in op de technische eisen en akoestische noden van gezelschappen en orkesten vandaag. Hierdoor kan de oorspronkelijke podiumzaal meer worden gebruikt als polyvalente zaal. De mogelijkheden van deze verruimde werking versterken de aantrekkingskracht van het centrum in de regio.
 
In het najaar van 2015 blies Cultuurcentrum Zwaneberg 25 kaarsjes uit, dat gevierd werd met een feest dat maar liefst drie dagen lang duurde.