MUZIEK

Juul Jazz

Op zoek naar de stem van Juul met Bart Maris

Jazzaficionado Juul Anthonissen was een van de belangrijkste promotoren van jazzmuziek in Vlaanderen. Hij verzorgde – als radiomaker voor toenmalige BRT – mee de programmatie van de grootste jazzfestivals in België van dat moment (Jazz Bilzen, Jazz Middelheim e.a.) en bood podium in Hnita-Hoeve, zijn eigen jazzclub en aan de grootse jazzlegendes van deze wereld (Mingus, Hubbard, Baker ...).

Jonge Belgen zoal Bart Maris herinneren zich de stem van Juul op radio en tv tijdens de Middelheim jazzfestivals en concerten in de Hnita in de jaren 80 waar hij steeds de inleidingen gaf. Zo werd Juul uiteindelijk muzikant. Turntable-wizard Grazzhoppa smijt zijn oneliners en aankondigingen in de mix en Lode Vercampt (cello), Peter Vandenberghe (piano/keys) en Heistenaar Steven De Wijngaert (drums) begeleiden hem en gaan in dialoog met de stem.

Zij werkten allen eerder samen met Bart Maris: Grazzhoppa was jarenlang de vaste scratcher van Electric Barbarian (een Gronings hiphopproject waar Bart hem mee naar toe nam), Peter is pianist van duo GliTS (dat in januari 2017 zijn eerste cd uitbracht), Lode speelt cello op de cd ‘Krommekeer’ en Steven kent hij van improsessies in de Hotclub, de jazzbar van Gent.

Voor dit project ‘JUUL’ brengt hij hen voor het eerst samen met die bezwerende stem, die die avond centraal staat.

Bart Maris, trompettist/improvisator, ging in de VRT-archieven op zoek naar al die geluidsdocumenten van vroeger met Juuls stem en brouwt er een broeierige dialoog rond met zijn trompet en met deze bende topmuzikanten.

Samen met Steven vormen zij de solide basis voor deze reis in de tijd die slingert van bop naar hiphop over verstilde momenten van klank en woord; het verhaal van Jazz in Heist-op-den-Berg en ver daarbuiten met Juul, met zijn eigen woorden, zijn eigen stem.

Juul Jazz is mede mogelijk gemaakt dankzij het VRT-archief

 • ZA 23/09/2017 - 20:30 KOOP TICKETS
 • Basisprijs € 12,50
  Vriendenprijs € 9
  VTK € 2,50
 • Organisatie - CC Zwaneberg i.s.m. VOORKAMER
 • Blauwe zaal
  Cultuurcentrum Zwaneberg
  Cultuurplein 1
  2220 Heist-op-den-Berg
 • TIP De stem van Juul zal later in de foyer te horen zijn in een grote bandopnemerinstallatie ‘Loops’ die Bart Maris bouwt i.h.k.v. de expo ‘JAZZ’.

  TIP Gratis concert van Pierre Bastien.

   

 •