← Terug naar het nieuwsoverzicht

Vlamo Open Harmoniekampioenschap 2019

Koninklijke Harmonie van Peer is de winnaar van het VLAMO Open Harmoniekampioenschap 2019! Het VLOH vond plaats op zondag 17 maart 2019 in Cultuurcentrum Zwaneberg en is een organisatie van de Vlaamse Amateurmuziekorganisatie (VLAMO) en het cultuurcentrum.

De trofee van Vlamo werd dit jaar ontworpen door Renilde Daems uit Putte, een studente aan de Gemeentelijke Academie voor Beeldende en Toegepaste Kunsten Heist-op-den-Berg. Na het volgen van binnenhuis- en tekenkunst zit Daems nu in haar tweede jaar beeldhouwen aan de Academie.

Vanuit haar interesse voor moderne architectuur heeft zij vorig jaar voornamelijk gewerkt met de kubusvorm in gebakken klei, gecombineerd met andere materialen. De resultaten van dat experimenteren leken haar toepasselijk om een trofee te ontwerpen voor het Vlamo kampioenschap. De trofee bestaat uit een kubus in gebakken klei met daarin een holte die lijkt op de uitgang van een blaasinstrument. Aan de zijkant zijn er metalen draden die refereren naar een notenbalk en geluidsgolven. Het geheel lijkt op een klankkastje.

Vijf topharmonies uit België werden gewikt en gewogen door een driekoppige, internationaal gerenommeerde jury: Dirk De Caluwe, Jan de Haan (NL) en Norbert Nozy. Het verplicht werk van deze wedstrijd was ‘The Garden of Earthly Delights’ van de Belgische componist Klaas Coulembier. De Koninklijke Harmonie van Peer onder leiding van Kevin Houben kon met hun uitvoering van dit werk en hun keuzewerk ‘Where Angels Fly’ van Kevin Houben zelf de jury het meest bekoren en sleepte de begeerde titel in de wacht. Zij mogen daarnaast de Belgische driekleur verdedigen op het Europese Harmoniekampioenschap (ECWO) dat in 2020 plaatsvindt in Frankrijk wordt georganiseerd.

Op zondag 17 maart werd daarnaast ook de meest creatieve muziekvereniging van 2018 in de bloemetjes gezet. Koninklijke Muziekvereniging Sint-Jan Marke mocht de VLAMO Award 2018 en € 4.000 mee naar huis nemen. Met hun initiatief LOT28091918 bracht de KMV St-Jan uit Marke WO I treffend tot leven. Door het leven van een lokale gesneuvelde soldaat te belichten (van eeuwwisseling tot die fatale 28 september in 1918) maakten zij hem tot een mens die we kennen. Door de perfecte samenhang tussen de muziekcomposities, het acteer- en vertelwerk werd dit op een boeiende manier door de toehoorder beleeft. KMV Marke is dan ook in zijn opzet geslaagd! De aandacht werd van bij aanvang vast gegrepen en zou men nooit meer los laten. Als kijker was je betrokken, maakte je deel uit van het geheel en kroop je in de huid van het personage.

De resultaten

  1. Koninklijke Harmonie van Peer o.l.v. Kevin Houben – 93,50 %
  2. Concertband Maasmechelen o.l.v. Mark Prils – 92,67 %
  3. KH Sint-Martinus Opgrimbie o.l.v. Dieter Boffé – 91,83 %
  4. Koninklijk Bevers Harmonierorkest (Beveren-Leie) o.l.v. Bert Decavel – 91,17 %
  5. Dynamic Symphonic Band vzw (Dendermonde) o.l.v. Geert Baetens – 87,83 %

De winnaar – Koninklijke Harmonie van Peer

Over VLAMO, de Vlaamse Amateurmuziekorganisatie:

VLAMO wil samenbrengen en verbinden door - instrumentale - muziek. Dat gaat van harmonies en fanfares tot brassbands, bigbands, majo-twirl, accordeongroepen, strijk- en tokkelensembles, pipebands, blaaskapellen, drum-, percussie- en showkorpsen. Kortom, iedereen die muziek speelt, alleen of in groep, op niet-professionele basis. Wij zorgen voor praktische en artistieke ondersteuning, speelkansen, wedstrijden, les en begeleiding, verzekering, ... Kortom alles wat je nodig kan hebben voor het leren, inoefenen of opvoeren van muziek.