← Terug naar het nieuwsoverzicht

Digitaal cultuuraanbod voor families

 

Ben je het vervelen en het thuiszitten beu? Doe, luister of kijk dan mee met CC Zwaneberg.
De Kempense cultuurcentra staken de hoofden bij elkaar om kinderen weer een aantal leuke tips voor online activiteiten te geven.

 

KunstopTocht

Wandeling ‘Kunstoptocht’ door Mooss  - een artistiek spel op je smartphone
vanaf za 13 februari - 6-12 jaar

Met je smartphone in de hand ga je op pad voor een heus artistiek spel. Samen met je familie of vrienden ontdek je het domein van Kasteel Ter Laken op een speelse manier. Je navigeert als een echte padvinder van het ene checkpoint naar het andere, en maakt daar kennis met diverse kunstenaars. Op elke locatie word je uitgedaagd om verschillende beeldende, muzikale, theatrale en/of dansante opdrachten uit te voeren. Ontdekken, uitdagen, samenwerken, observeren, inspireren, creëren en vooral heel veel fun zijn de kernwoorden van dit spel.

Als je de finish bereikt kan je jezelf een ware kunstenaar noemen!

> Alle praktische info vind je hier!

 

Doetips  

Symfonieorkest Vlaanderen - Maak je eigen Beethoven-instrument (5+)

Ooit al een waterpiano gemaakt? Of een ballontrompet of een brooddoosgitaar? De artiesten van Symfonieorkest Vlaanderen maakten vijf korte video’s waarin ze tonen hoe je thuis zelf eenvoudige instrumenten kan maken. 

Praktisch:

https://www.symfonieorkest.be/nl/pQbAaia/gekrijs

 

Musica, Impulscentrum voor Muziek, hEAR DROPS - Geluidsmassage (6+)

Musica ontwikkelt een reeks animatiefilmpjes als uitnodiging om samen tot een intieme zintuiglijke interactie te komen.

Vanuit een artistieke invalshoek brengt elk filmpje een klinkend avontuur. Het reikt je speelse ideeën aan rond klank en muziek. Bekijk samen een aflevering. Ontdek de spelregels. Kijk opnieuw. Zoek de juiste context en materialen. Neem je tijd om voluit te experimenteren en te genieten van zelf gemaakte geluiden en muziek.

Praktisch:

 • prijs: gratis
 • Bij elk filmpje wordt een artlink met een tip gegeven:
  • Who's afraid of sound?
   Experimenteer met de geluiden van eenvoudige materialen die als lagen over elkaar heen vallen.
  • Das Lachenmann
   (Her)ontdek de verbindende kracht van lachen.

 

Kunsteducatieve workshops voor kinderen

In de drie opdrachten kan je samen al spelend op ontdekking gaan in de geweldige wereld van de kunsten! We besturen een onuitputtelijke tekenmachine, bekijken de wereld één minuut door een blauwe lepelbril en maken een film van onze droom, gegarandeerd jouw droomfilm!

Praktisch:

 

das Kunst - online videoworkshops (6 tot 12 jaar)

Creativiteit is de kracht van de toekomst. In een snel veranderende wereld komt het erop aan je snel te kunnen aanpassen. das Kunst maakte 50 video’s van +/- 10 minuten die jouw verbeeldingskracht aan het werk zetten. Of je nu gebiologeerd bent door de natuur of door taal, architect wilt worden of gewoon graag knutselt, je vindt hier ongetwijfeld een thema naar jouw hart.

Praktisch:

 • duur: 2 tot 3 uur per videoworkshop
 • prijs per workshop: € 2,5
 • materiaal: wat thuis voorhanden is
 • meer info en kopen
   
 • De top-5 van het das Kunst-team:
  • Droommachine
  • Postkaart
  • Nieuwe dieren
  • Raamboodschapper
  • Nieuws (Rinus Van de Velde)

 

Kijk- en luistertips      

Online familievoorstellingen en verhalen

Kijk je graag online naar theatervoorstellingen of concerten? Of luister je graag naar verhalen?

 • Luistertips

Pieter Verelst en bekende Vlamingen – Mijnheer Karton (10+, podcast)

In deze sprookjeswereld sluimert het avontuur elke dag om de hoek. Heistse cabaretier Pieter Verelst, als Meneer Karton, daalt de berg af naar zijn oma, maar aankomen lijkt moeilijker dan verwacht. Elke aflevering wordt Pieter bijgestaan door een bekende acteur of comedian (Brigitte Kaandorp, Ruud de Ridder, Warre Borgmans, Bart Cannaerts, Raf Walschaerts en vele anderen).

Elke donderdag verschijnt er hier een nieuwe aflevering.

Meer info: https://www.pieterverelst.be/

 

 • Kijktips (korte filmpjes)

Zannemie en de bende – Carnavalentijn (4 tot 7 jaar)

Zannemie en de bende maken grappige, ontroerende en leuke liedjes. Op zaterdag 14 februari spelen ze weer een fantastisch concert. Dit keer helemaal in de sfeer van Valentijn en Carnaval. Met veel liefde, veel muziek en uitstapjes naar Brazilië, Venetië, Aalst en Holland!

Praktisch:

Met de steun van Vlaanderen.

 

4hoog - korte vertelvoorstellingen door Raf Walschaerts (3+)

 

KVS - 'Morgen is een ander land' (3+)

Michael De Cock schreef het boek 'Morgen is een ander land'. Hierin volgen we het verhaal van een meisje dat samen met haar moeder in een donkere laadbak van een vrachtwagen haar land ontvlucht. Na het prentenboek en de voorstelling, is er nu ook het audioboek in Spaans en Nederlands van 'Morgen is een ander land'.

 

Spectra Ensemble - 'Droom-zappen' (6+)

In de animatiefilm 'Droom-Zappen' dommelt componist Joris Blanckaert in op kinderverhaaltjes uit 'Welterusten' van  auteur Edward van de Vendel. Sublieme sfeervolle illustraties van Sebastian Van Doninck kleuren het geheel.

 

Pantalone - ‘Gelukkig genoeg’ (van 4 tot 104 jaar)

‘Gelukkig Genoeg’ is een ontroerende muziekfilm voor kinderen en volwassenen. Terwijl een pianist Robert Schumann's Kinderszenen vertolkt, glijden beelden van spelende kinderen over het witte doek. De beeldfragmenten uit de jaren 50 en 60 roepen gekende taferelen uit een kinderleven op: een jarig kind, een rollebollend kind, een schommelend kind, een toverend kind, een met-de-trein-spelend kind, een lachend kind, een als-een-roos-slapend kind…

Praktisch: via een app te downloaden via https://www.pantalone.be/#balsemboom

 

Walpurgis - 'Fidelio' (10+)

In deze opera en animatiefilm zijn Florestan en Leonore twee jonge geëngageerde artiesten die geloven in een solidaire, rechtvaardige en duurzame samenleving. Met hun ludieke acties slagen ze erin een grote groep mensen van divers pluimage op de been te krijgen om te betogen tegen de repressieve politiek van de tiran Pizarro. Ga na de film aan de slag met de leuke karaokeopdracht.

 

 • Kijktips (volledige theatervoorstellingen)

hetpaleis & Abattoir Fermé - 'Bangerik' (6+)

Ga voor een griezelnamiddag op zijn Abattoirs. Bangerik is een jongen die van niets bang is. Niet van alleen wonen, niet van spinnenwebben, niet van de spoken in zijn huis... Tot er een meisje voor zijn deur staat dat met hem naar buiten wil. Wat, naar buiten??? Aaaaagh!!!!

 

hetpaleis & Dschungel Wien/ Karolien Verlinden - 'Play!' (8+)

In deze super energieke dansvoorstelling geïnspireerd op Kinderspelen van Bruegel krijgen zes dansers werkelijk geen seconde rust. In wat lijkt op één lange adembenemende turnles beelden ze de spelletjes uit die op het schilderij staan afgebeeld. Ready, set, play! Doe je mee?

 

Zonzo Compagnie met '3ACH - A Stairway to Heaven' (6+)

Zonzo Compagnie verovert de wereld met intrigerende voorstellingen over het werk van fascinerende muzikanten en componisten. Bach is een monument, een tovenaar met klank en melodieën, een genie dat duizelingwekkende fuga’s, preludes, koralen en partita’s aan elkaar reeg en 250 jaar na zijn dood nog steeds de hitparades aanvoert.

 

Zonzo Compagnie - 'Slumberland' (6+)

Slumberland is een adembenemende filmisch-muzikale tocht naar de wereld van de nacht. Het moment dat alles kantelt en de droom het wint van de realiteit. Het zijn de kinderen zelf die je met hun verbazingwekkende fantasie meenemen naar een fascinerende wereld. Ze vertellen over hoe ze slapen, wat er gebeurt in hun dromen en waarom het nacht wordt. 

 

Theater FroeFroe - verschillende voorstellingen (vanaf 2,5 jaar)

FroeFroe maakt theater voor kinderen, jongeren en volwassenen. Theater in een cross-over van poppen, figuren, objecten, video, acteurs en livemuziek. Ze selecteerden enkele producties voor verschillende leeftijden zoals 'Repelsteel' (6+), 'Titus' (12+), 'Bambole' (4+)... en nog veel meer.