MRT 2023

ma di wo do vr za zo
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             

Kunsteducatieve projecten

RONDLEIDING ‘ACHTER DE SCHERMEN’

Vragen je leerlingen zich af wat er zich achter de schermen van Cultuurcentrum Zwaneberg afspeelt? Kom dan met je leerlingen langs en verken CC Zwaneberg in een interactieve rondleiding ‘Achter de Schermen’. Ze ontdekken verschillende weetjes en wist-je-datjes en verkennen op een actieve

en speelse manier alle verborgen hoekjes van CC Zwaneberg: de regiekamer, de artiestenruimte, de schouwburg en nog zoveel meer komt aan bod. Zelfs de kelder, want daar zit … de orkestbak verstopt!

Een medewerker gidst jullie leerlingen doorheen het cultuurcentrum. In de regiekamer neemt een technieker het even over voor het technische gedeelte.

Al nieuwsgierig?

Je kan de rondleiding alvast even bekijken via de flashcards op onze website: zwaneberg.be/achterdeschermen 

DOELGROEP

3E LEERJAAR T.E.M 2E JAAR SECUNDAIR ONDERWIJS

(MAX. 1 KLAS PER KEER)

DATUM

IN SAMENSPRAAK MET CCZ WORDT EEN GEPASTE DAG AFGESPROKEN

TOEGANG

GRATIS

INSCHRIJVEN

ONLINE MET INSCHRIJVINGSFORMULIER

INFO

VEERLE BOESMANS

VEERLE@ZWANEBERG.BE

TEL 015 46 13 51


‘BIJ’ZONDER INTERESSANTE RONDLEIDING

In de maanden april, mei en juni heeft Cultuurcentrum Zwaneberg bijenkasten op het dak en in de patio staan. Hebben je leerlingen al eens bijen van dichtbij gezien? Hoe verzamelen de bijen de honing? Kunnen bijen ziek worden? Waarom zijn bijen zo belangrijk voor ons? Hoeveel bijen wonen er nu eigenlijk in zo’n kast?

Gedurende een uur nemen de vaste imkers van Cultuurcentrum Zwaneberg - Leo en Roger - je leerlingen mee naar onze bijen. Ze krijgen een zicht op het leven van de bij en de productie van honing. Iedere leerling krijgt ook een zakje met bloemenzaadjes mee om thuis voor de bijen een klein paradijsje te maken.

Deze rondleiding kan, na afspraak, ook gecombineerd worden met een bezoek aan een voorstelling, film of expo.

DOELGROEP

1E, 2E EN 3E GRAAD LAGER ONDERWIJS (MAX. 25 LLN)

DATUM

APRIL, MEI, JUNI 2023

IN SAMENSPRAAK MET DE IMKERS WORDT EEN GEPASTE DAG AFGESPROKEN

TOEGANG

GRATIS

INSCHRIJVEN

ONLINE MET INSCHRIJVINGSFORMULIER

INFO

BERNADETTE DE OST BERNADETTE@ZWANEBERG.BE

TEL 015 46 13 59


RONDLEIDING IN DE BIBLIOTHEEK

Kinderen maken kennis met de bibliotheek en de materialen geschikt voor hun leeftijd. Ze leren hoe ze de boeken, strips, dvd’s, cd’s, … vinden die ze interessant, leuk, grappig, … vinden. Ze mogen ook aan de slag met de zelfuitleenbalies.

Afhankelijk van de leeftijd en volgens suggestie van de aanvrager breiden we de rondleiding uit met een woordje uitleg over de website en de catalogus, een voorleesmoment, een zelfstandige opdracht, het kiezen van materialen om uit te lenen, …

We kunnen ook een rondleiding op maat uitwerken over alle aspecten van de bibliotheek, bijv. ‘De AVM (Audiovisuele materialen)- afdeling onder de loep of ‘Welke bronnen kan ik raadplegen in de bib?’.

In samenspraak met de begeleider van de klas spelen we in op de noden van de groep.

Meer informatie over deze rondleiding kan je hier vinden.

LOCATIE

OPENBARE BIBLIOTHEEK

CULTUURPLEIN 2

HEIST-OP-DEN-BERG

DOELGROEP

KLEUTER-, LAGER- EN SECUNDAIR ONDERWIJS

DUUR

VAN 50 MIN. TOT 1 UUR 30 MIN.

MAX. AANTAL LEERLINGEN

1 KLAS

TOEGANG

GRATIS

INFO & INSCHRIJVEN

BART MARIËN

OPENBARE BIBLIOTHEEK

TEL 015 24 57 44

bart.marien@heist-op-den-berg.be

https://heist-op-den-berg.bibliotheek.be


VOOR DE SHOW

Cultuurconnect lanceert, in nauwe samenwerking met de cultuurcentra en gezelschappen, de digitale lesmap ‘Voor De Show’.

‘Voor De Show’ is een interactief, digitaal theaterspel waarmee je jouw leerlingen warm maakt voor de komende voorstelling, met een minimum aan voorbereidingstijd. Je speelt het spel op het digibord of met laptop en projector. Theaterspookje Theo wijst je de weg terwijl je leerlingen leren over theatercodes en creatieve opdrachten uitvoeren waarbij ze tekenen, schrijven en uitbeelden. Klaar voor de show? Ga naar www.voordeshow.be.  


KUNSTEDUCATIEVE OMKADERINGEN BIJ FILMS EN VOORSTELLINGEN

CC Zwaneberg organiseert, i.s.m. het gezelschap en JEF (www.jeugdfilm.be), bij een aantal voorstellingen en een aantal films een omkadering voor kleuters of leerlingen.

Bij al deze workshops is er steeds een leerkracht aanwezig. Deze doet actief mee!

De praktische informatie per workshop of nagesprek vind je bij de voorstelling of film. Inschrijven voor deze workshops kan je via het inschrijvingsformulier (eerst de voorstelling of film aanduiden en daarna de workshop).  

Inschrijving: online met inschrijvingsformulier vanaf wo 18 mei 2022. Inschrijven voor de loting kan van wo 18 mei tot en met ma 30 mei 2022. Deze inschrijvingen verwerken we eerst. Daarna kan je nog inschrijven op vrije plaatsen.

Info: Veerle Boesmans, veerle.boesmans@zwaneberg.be, 015 46 13 51.

KLEUTERS

FILM i.s.m. JEF: een actieve filmworkshop bij:

  • ‘KABAM!’: 3e kleuterklas en 1e leerjaar

LAGER ONDERWIJS

DANS i.s.m. dOFt: een bewegingsworkshop bij ‘Dummies’ van dOFt (1e en 2e leerjaar)

FILM i.s.m. JEF: een actieve filmworkshop bij:

  • ‘KABAM!’: 3e kleuterklas en 1e leerjaar
  • ‘Ook muizen gaan naar de hemel’: 1e, 2e en 3e leerjaar
  • ‘Piepkuikens’: 3e en 4e leerjaar
  • ‘Hitler heeft mijn roze konijn gestolen’: 5e en 6e leerjaar

SECUNDAIR ONDERWIJS

DANS i.s.m. Helder Seabra: een verplichte dansworkshop voor ‘Lowlands’ (5e, 6e en 7e jaar SO)

FILM i.s.m. JEF: nagesprek bij de volgende films:

  • ‘Animal’ (alle jaren SO)
  • ‘Un monde) (vanaf 2e jaar SO)
  • ‘Cool Abdoul’ (4e, 5e, 6e en 7e jaar SO)

KUNSTEDUCATIEF MATERIAAL

BEELD

BOEK ‘MUSEE MAISON’

“Hedendaagse kunst, daar snap ik echt niets van.” Een zinnetje dat heel bekend in de oren klinkt. In het boek ‘Musée Maison’ van Mooss krijg je een heel museum in pocketformaat: 28 tot de verbeelding sprekende hedendaagse kunstwerken uit de collecties van S.M.A.K., MUHKA, Mu.Zee en M (Cera collectie) worden op een laagdrempelige manier toegelicht. En niet alleen dat: bij elk kunstwerk hoort ook een korte, speelse opdracht met eenvoudig materiaal die je met de kinderen in de klas kan doen. Op die manier kan je hedendaagse kunst heel toegankelijk maken voor kinderen en hen toch ook de ideeën van de kunstenaars laten begrijpen.

Doelgroep: lager onderwijs

Kostprijs: € 15. Verkrijgbaar bij Veerle Boesmans in CC Zwaneberg, veerle@zwaneberg.be

 

KUNSTKOFFER MOOSSDOOSS 

Mooss koos 21 kunstwerken uit de verzameling van S.M.A.K. en stopte ze in een Dooss. De afbeeldingen van de kunstwerken en de bijhorende doe-opdrachten prikkelen de kinderen om zelf te kijken, tekenen, bouwen, fotograferen, spelen, fantaseren, vertellen, ... Materiaal voor de opdrachten vind je in de Dooss of kan je gemakkelijk zelf bij elkaar zoeken. Hedendaagse kunst moeilijk? Bijlange niet! Leuk? Ja!

De koffer kan gebruikt worden in de klas, op de speelplaats, tijdens een opendeurdag van de school, ... Het materiaal uit de koffers is stevig. De kinderen kunnen er meteen mee aan de slag (er is weinig uitleg of begeleiding nodig).

Doelgroep: lager onderwijs

Wanneer: heel het schooljaar

Transport: de school haalt de doos op bij en brengt ze terug naar Bamm!

Huurprijs: gratis, wel een huurwaarborg van € 150

Info en reservering: Bamm!, Vaartkom 4, Leuven, info@mooss.org, tel 016 65 94 65

 

DANS

BOEK ‘NELSONS DANSBOEK’  

‘Nelsons dansboek’ is een doe-het-samen-boek voor kleuters, leerlingen en leerkrachten. Een boek vol prikkelende spelletjes om samen te bewegen en je eigen dans in elkaar te knutselen. Geen voorgekauwde pasjes, niets moet op de maat van de muziek en tellen hoeft al helemaal niet. Met prikkels uit de hedendaagse dans word je samen met je kleuter/leerling uitgedaagd om je eigen bewegingstaal te ontdekken en leer je hoe bewegen dansen kan worden.

‘Nelsons dansboek’ is gericht naar iedereen die wil dansen en is van de hand van danseres Dafne Maes, schrijfster Laura Van Bouchout en illustratrice Emma Thyssen.

Doelgroep: kleuter- en lager onderwijs

Kostprijs: € 16. Verkrijgbaar bij Veerle Boesmans in CC Zwaneberg, veerle@zwaneberg.be

 

WEBSITE ‘WWW.DANSENDANSEN.BE’  

Ben je als leerkracht op zoek naar inspirerend dans(educatief) materiaal voor je les, workshop, project? Heb je nood aan wat meer duiding rond dans? Wil je een bundeling van kwalitatief film- en videomateriaal omtrent (hedendaagse) dans? Check www.dansendansen.be.

‘Dansen dansen’ is een website die (dans)docenten wil inspireren, motiveren en prikkelen om met dans(educatie) in relatie tot verschillende onderwerpen en thema’s aan de slag te gaan in verschillende contexten (cultuur en onderwijs). ‘Dansen dansen’ vertrekt vanuit de basiselementen van dans nl. lichaam, tijd, kracht en ruimte waarbij verschillende subthema’s (bewegen, zwaartekracht, verhoudingen, geluid, …) worden uitgewerkt aan de hand van diverse vragen met films, foto’s, actieve, receptieve en reflectieve opdrachten. De inhoud is zeer eenvoudig en toegankelijk op maat van elke begeleider. ‘Dansen dansen’ wordt idealiter gebruikt voor jongeren tussen 12 en 18 jaar met zeer weinig/geen kennis over (hedendaagse) dans, maar ook leerkrachten voor kleuter- en lager onderwijs halen er zeker inspiratie uit voor hun lessen.

‘Dansen dansen’ kwam tot stand in het kader van het Projectmatig Wetenschappelijk Onderzoek naar danseducatie (2010-2012) van Dafne Maes aan het Koninklijk Conservatorium Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen.

 

THEATER

BOEKJE MET DVD ‘TELLO GAAT NAAR TONEEL’ 

Tello gaat vandaag voor het eerst naar toneel. Een spannende uitstap waar hij met veel verwachting naar uitkijkt. En jij mag Tello volgen. Hij neemt je mee van de vestiaire, naar de kleedkamer, langs de technische kamer tot op de scène. En zo ontdek je zelf hoe zo’n theater eruitziet en wat er allemaal gebeurt.

Met jonge kinderen naar het theater gaan is een hele onderneming. Er zijn ontzettend veel nieuwe indrukken: een groot onbekend gebouw, heel wat andere kinderen, een donkere zaal, een voorstelling, ... Voor hen is het niet altijd makkelijk om te weten waaraan ze zich moeten verwachten.

Productiehuis 4Hoog maakte vanuit hun ervaring een kort filmpje en boek over de avonturen van Tello die voor het eerst naar de schouwburg mag.

Doelgroep: kleuters

Kostprijs: € 15. Verkrijgbaar bij Veerle Boesmans in CC Zwaneberg, veerle@zwaneberg.be


CANON CULTUURCEL: DYNAMOOPWEG EN DYNAMOPROJECT

dynamoOPWEG brengt je klas gratis naar Cultuurcentrum Zwaneberg! Dat kan via de bus of tram van De Lijn, met maximum 30 personen per rit en volgens de bestaande dienstregeling. > https://www.cultuurkuur.be/subsidies/dynamo-op-weg

dynamoPROJECT geeft financiële ondersteuning tot maximum € 2000 voor een cultuurproject op school.  > https://www.cultuurkuur.be/subsidies/dynamo-project

Op www.cultuurkuur.be vind je ook inspiratie om met cultuur aan de slag te gaan op jouw school, voorbeelden van creatieve schoolprojecten, creatieve activiteiten en cultuurpartners, ondersteuning om op jouw school een cultuurproject uit te werken, ...