Schouwburg

© Philip De Bie

Om dankbare speelomstandigheden te creëren voor de meest gereputeerde orkesten en theatergezelschappen, werd er in 2010 een nieuwe podiumzaal gebouwd met een uitstekende akoestiek en hoogst functionele theatertechnieken.

39 computergestuurde lichttrekken, 220 dimmers, een orkestlift, een verende podiumvloer, een zachte ventilatie van onder de stoelen, een akoestische en trillingstechnische ontkoppeling tussen beide podiumzalen, moduleerbare geluidsabsorberende doeken, reflecterende panelen boven de scène en een aanpasbare opening naar het podium.

Wat de zaal uniek maakt, is dat een degelijk uitgeruste theaterzaal eenvoudig en snel kan worden omgebouwd tot een heuse concertzaal: in de theateropstelling worden geluidsabsorberende doeken naar beneden gelaten, terwijl er bij concerten juist reflecterende panelen boven en achter de scène worden gehangen; een houten lambrisering rondom de ganse zaal en scène biedt een ideale mix tussen reflectie en absorptie.

Voor opera, operette en musical bouwde men een orkestbak, waarin dirigent en muzikanten comfortabel kunnen spelen zonder het scènegebeuren te verhinderen. Om deze ruimte ook op alle andere momenten nuttig te kunnen gebruiken, gaven de ontwerpers de orkestbak een slimme drievoudige functie: gebruik van orkestbak, gebruik zonder orkestbak met drie extra gradins in de lege ruimte, en gebruik van het voortoneel voor vlakke vloer theater.

Niet alle voorstellingen hebben nood aan een capaciteit van 700 stoelen. Daarom kan de zaal op verschillende manieren verkleind worden. Wanneer men het balkon niet openstelt en enkel de parterre wordt gebruikt, verkleint de capaciteit automatisch naar zo'n 460 stoelen. Bovendien kan er halfweg een doek worden neergelaten dat de parterre nog verkleint naar zo'n 300 stoelen. In combinatie met het voortoneel (of het gebruik van de orkestbak voor muzikanten) vallen er nogmaals 78 stoelen weg.

Parterre en balkon werden allebei uitgerust met een ringleiding voor personen met een gehoorbeperking. Binnen de lus van deze ringleiding kunnen mensen met een hoorapparaat (stand T) het geluidssignaal van op het podium versterkt oppikken zonder bijgeluiden. Ook wie geen hoorapparaat heeft, kan eventueel vooraf een aparte hoofdtelefoon aanvragen bij de balie om mee te profiteren van dit signaal.

Rolstoelen kunnen comfortabel plaatsnemen op de laatste rij van het parterre (niveau 0), of helemaal vooraan.

Ook op het vlak van filmbeleving wordt in de schouwburg een stap vooruit gezet: een Dolby Surround-geluidsinstallatie met 16 boxen verspreid in de zaal belooft de filmliefhebbers een échte cinemasound.

De contactpersoon voor zaalverhuur is Bernadette De Ost: bernadette@zwaneberg.be of tel 015 46 13 59.